avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Talon + Placute de inmatriculare retinute
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Talon + Placute de inmatriculare retinute

Buna ziua.

Am si eu o problema in legatura cu Talonul si Placutele de inmatriculare a unei masini inmatriculate in Anglia.

Deci, masina este inmatriculata in Anglia, proprietarul este din Romania.
- Am facut ITP-ul la Botosani, judetul de unde sunt eu si proprietarul. ITP-ul a fost facut pe numerele de Anglia. ( Este mentionat in talonul primit de la ei, numarul de Anglia al masinii);
- Am facut asigurare in vederea inmatricularii, pe seria de sasiu, pe 1 an de zile. (Am ales sa o fac pe seria de sasiu, ca dupa inmatriculare, aseigurarea sa imi mai fie de folos.)
- Am platit si rovinieta, am platit tot ce era de platit pentru a circula.


Problema este urmatoarea:

Am fost oprit in Judetul Suceava, in localitatea Calugareni , de catre Politia din Adancata. Eu am trecut prin dreptul sectiei lor de politie, ei m-au vazut si m-au urmarit pana in urmatoarea localitate, unde am oprit, vazand ca ei pe mine ma urmareau. ( Am fost oprit in curba, in dreptul liniei continue, acolo m-au ajuns. M-au urmarit doar cu semnalele luminoase).
Le-am prezentat documentele masinii , prima data mi-au cerut rovinieta, le-am aratat toate deocumentele, agentul mi-a oprit certificatul de inmatriculare, permisul si buletinul si mi-a zis ca imi retine certificatul si numerele masinii pentru ca nu am asigurare. Eu le-am prezentat asigurarea ce o aveam ( in vederea inmatrilarii), ei mi-au zis sa nu le-o mai arat ca oricum nu este valabila. Agentul de politie, si-a scos iphonul, sa imi arate mie, pe un site din Anglia, unde se poate verifica asigurarile de acolo, ca masina mea nu este asigurata in Anglia. Am stat in strada atunci, aproximativ o ora. In final, mi-au retinut certificatul + numerele, iar pe Procesul verbal , la obiectiuni a scris urmatoarele: " A condus auto marca Audi cu numar de inmatribculare R156UET pe DN 29A, com. Adancata, judetul Suceava, dinspre Suceava spre Dorohoi, fara a avea asigurare obligatorie de raspundere civila valabila pentru tara in care este inmatriculat autovehicolul." Iar in dovada, au scris ca: " A circulat cu auto R156UET fara a avea asigurare obligatorie de raspundere civila."

Dupa toate astea, am platit un avocat, am facut toate actele necesare unui proces, am depus o plangere la IPJ Suceava cu referire la retinerea certificatului si numerelor de inmatriculare retinute abuziv, pe motiv ca prin procesul verbal nu este prevazuta nici o sanctiune complementara alaturi de cea principala, a avertismentului. ( Am fost sanctionat in procesul verbal cu Avertisment , deoarece, politistii nu stiau la ce sa ma incadreze, la ce articol ).

Am primit un plic acasa de la Politia din Adancata, cu privire la articolul la care am fost incadrat, iar mai jos, " Incalcarea acestor dispozitii a obligatiei de asigurare prevazute la art. 48 alin 2 si 56 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare a autovehicolului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii." . Daca aici scrie doar certificatul, de ce mi-au retinut si numerele?

Dupa toate astea, la IPJ Suceava, mi-a prelungit dovada pe o luna de zile, dar este fara drept de circulatie. Ce folos ?

Am fost sunat de la IPJ Suceava, de seful de la infractiuni penale, sau nu stiu de unde. Ca sa ma duc din nou la ei, sa mai dau o declaratie, nu stiu ce mai vor ei de la mine, eu am declarat in plangerea aceea tot ce am avut de declarat, si numerele nu mi se inapoiaza decat daca vin cu asigurare pe Anglia valabila. Iar politistul de la permise si certificate, de unde se pot recupera, mi-a cerut procura, si pe baza asigurarii de romania, mi le dadea inapoi, numai sa nu continui procesul. Am venit cu procura, imputernicire, ce trebuia si i-am zis ca oricum continui procesul, iar atunci mi-a zis ca nu imi mai poate da nimic pana nu se termina procesul. Aveti idee cat poate dura? ..


Am fost intrebat undeva la Bucuresti, acolo mi s-a spus ca circulam perfect legal. Iar astia de la IPJ Suceava, se tem ca oricum v-or pierde procesul si nu stiu cum sa ma faca sa renunt la el. Ei mi le-ar da, dar doar pe baza asigurarii in tara in care este inmatriculat autovehicolul. Insa, e c-am greu de procurat o asigurare pe Anglia valabila. Ori ma tot sacaie sa fac una naspa la 100 euro sa ma bage la uz de fals.

Rog sa ma ajutati cu un sfat, o parere, o idee ce-i care stiti sau aveti putin abar, ce ar trebui sa fac mai departe?
Platesc, mai caut un avocat din Suceava daca e cazul, doar sa imi pot recupera numerele si certificatul. Sau cum sa fac sa imi dea numerele inapoi si o dovada de circulatie pana la solutionarea cauzei. ( Cica se poate, sa imi de numerele si dovada pana atunci, dar imi trebuie hotarare prezidentiala).


. Multumesc. :)
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:35, 12 Mai 2014
Intrebare

Cum ati reusit sa faceti asigurare in Romania pentru o masina inmatriculata in strainate?
Sau ati facut asigurare online la un asigurator din UK?

oug195
Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
s) vehiculul nu este asigurat de răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii;
(2) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), c), e), g), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin.(1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), o), p), r) şi s), odată cu reţinerea certificatului de înmatriculare, poliţistul rutier retrage şi numerele de înmatriculare sau de înregistrare.

Daca ati primit o dovada fara drept de circulatie nu o veti putea transforma in cu drept de circulatie.

hg1391-regulam. aplic. oug195
Art. 198. – (1) În cazurile prevazute de lege, odata cu constatarea faptei, politistul rutier sau, dupa caz, politistul de frontiera, retine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând dovada înlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz.
(2) Documentele sau placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare retinute în conditiile alin.(1), împreuna cu raportul de retinere se trimit cel mai târziu în prima zi lucratoare care urmeaza celei în care a fost eliberata dovada înlocuitoare, la serviciul politiei rutiere pe raza careia a fost savârsita fapta, care are obligatia sa faca imediat mentiunile corespunzatoare în evidenta vehiculelor.
(3) Certificatul de înregistrare sau placutele cu numarul de înregistrare, eliberate de o autoritate a administratiei publice locale, retinute în conditiile legii, se trimit împreuna cu raportul de retinere, autoritatii care le-a eliberat.
(4) Raportul de retinere, precum si documentele sau placutele cu numarul de înmatriculare, eliberate de o autoritate straina retinute în conditiile legii, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române pentru a fi remise autoritatilor emitente.

Este posibil sa va cautati placutzele prin Anglia!

Art. 202. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, precum si placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are în pastrare, proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii încetarii motivelor pentru care s-a dispus masura tehnico-administrativa.
(2) În cazul introducerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, în dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se înscrie mentiunea ca vehiculul are drept de circulatie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, iar placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de catre politia rutiera în baza ordonantei presedintiale emise de instanta investita cu solutionarea cauzei sau a hotarârii judecatoresti ramase definitive.

Faceti o asigurare online la un asigurator din UK si va veti putea recupera certificatul de inmatriculare si placutele daca acestea mai sunt in Romania.

In orice caz trebuie sa lamuriti daca asigurarea incheiata in RO este sau nu valabila.
Salut.

Asigurarea am facut-o in vederea inmatricularii, deci, pe seria de sasiu, exact, ca aceea pe 30 de zile, pentru numere rosii, numai ca asta am facut-o pe 1 an. Este acelasi tip de asigurare. Se poate verifica si pe www.cedam.csa-isc.ro , ca asigurarea este valabila.

Asta e si motivul pentru care ce-i de la IPJ Suceava, se oftica si nu le place asigurarea mea. Cum de am facut asigurarea pe serie, si este valabila pe o perioada de 1 an.
Mi-au spus ca o asigurare se incheie pe 1 luna, nu pentru 1 an. (Atunci firma de asigurare de ce mi-a incheiat-o si pentru ce mi-a luat banii?) Am intrebat de un procuror, o data emis un act, e valabil.

M-am interesat, placutele si certificatul cica nu se pot trimite, pentru ca proprietarul este roman.

Cum ai zis si tu, vreau sa clarific daca este sau nu valabila asigurarea pe Romania, iar o asigarare pe Anglia, e c-am greu de scos pentru ca trebuie indeplinite multe conditii.
Daca asigurarea a fost eliberata pentru un an de catre asigurator, adio si un praz galben, nu au ce sa faca.

Ca le place sau nu, e alta branza.

Le puteti cere si despagubiri materiale si morale ptr timpul pierdut prin tribunale si pe la procuror.

Daca legea privind taxa de mediu nu a fost facuta cum trebuie iar multi au folosit metoda partajului asta nu inseamna ca cei care si le-au inmatriculat asa vor trebui sa plateasca taxa respectiva.

Trebuie obtinuta ordonanta presedintiala ptr restituirea talonului si placutelor pana la finalizarea procesului iar in proces cereti si plata cheltuielilor de judecata si ceva despagubiri din partea politiei.
Azi m-a sunat iar, sa ma duc sa dau nu stiu ce declaratie. Eu il intreb de declaratie, el imi zice ca o declaratie. Ca daca nu , el imi da un raspuns scris acasa, in 30 de zile de la data cand am facut eu plangerea.

Acum intrebarea mea e, cum si ce trebuie sa fac ca sa imi scot numerele pe perioada procesului ?
ti se va intocmi dosar penal!

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare placute de inmatriculare URIAS URIAS buna ziua In urma unor probleme in trafic, mi s-a retinut permisul de conducere si placutele de inmatriculare de catre politie. Am depus plangere impotriva ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de conducere sandru72 sandru72 Buna ziua varog sa ma ajutati cu un raspuns. Suspendarea permisului de conducere pe 90 zile fara drept de a conduce adica dovada .autovehicolul este ... (vezi toată discuția)
Fara asigurare mezgageza mezgageza cum se sanctioneaza conducerea unui autovehicul fara RCA valabila? (vezi toată discuția)