Am si eu o problema in legatura cu Talonul si Placutele de inmatriculare a unei masini inmatriculate in Anglia.
Deci, masina este inmatriculata in Anglia, proprietarul este din Romania.
- Am facut ITP-ul la Botosani, judetul de unde sunt eu si proprietarul. ITP-ul a fost facut pe numerele de Anglia. ( Este mentionat in talonul primit de la ei, numarul de Anglia al masinii);
- Am facut asigurare in vederea inmatricularii, pe seria de sasiu, pe 1 an de zile. (Am ales sa o fac pe seria de sasiu, ca dupa inmatriculare, aseigurarea sa imi mai fie de folos.)
- Am platit si rovinieta, am platit tot ce era de platit pentru a circula.
Problema este urmatoarea:
Am fost oprit in Judetul Suceava, in localitatea Calugareni , de catre Politia din Adancata. Eu am trecut prin dreptul sectiei lor de politie, ei m-au vazut si m-au urmarit pana in urmatoarea localitate, unde am oprit, vazand ca ei pe mine ma urmareau. ( Am fost oprit in curba, in dreptul liniei continue, acolo m-au ajuns. M-au urmarit doar cu semnalele luminoase).
Le-am prezentat documentele masinii , prima data mi-au cerut rovinieta, le-am aratat toate deocumentele, agentul mi-a oprit certificatul de inmatriculare, permisul si buletinul si mi-a zis ca imi retine certificatul si numerele masinii pentru ca nu am asigurare. Eu le-am prezentat asigurarea ce o aveam ( in vederea inmatrilarii), ei mi-au zis sa nu le-o mai arat ca oricum nu este valabila. Agentul de politie, si-a scos iphonul, sa imi arate mie, pe un site din Anglia, unde se poate verifica asigurarile de acolo, ca masina mea nu este asigurata in Anglia. Am stat in strada atunci, aproximativ o ora. In final, mi-au retinut certificatul + numerele, iar pe Procesul verbal , la obiectiuni a scris urmatoarele: " A condus auto marca Audi cu numar de inmatribculare R156UET pe DN 29A, com. Adancata, judetul Suceava, dinspre Suceava spre Dorohoi, fara a avea asigurare obligatorie de raspundere civila valabila pentru tara in care este inmatriculat autovehicolul." Iar in dovada, au scris ca: " A circulat cu auto R156UET fara a avea asigurare obligatorie de raspundere civila."
Dupa toate astea, am platit un avocat, am facut toate actele necesare unui proces, am depus o plangere la IPJ Suceava cu referire la retinerea certificatului si numerelor de inmatriculare retinute abuziv, pe motiv ca prin procesul verbal nu este prevazuta nici o sanctiune complementara alaturi de cea principala, a avertismentului. ( Am fost sanctionat in procesul verbal cu Avertisment , deoarece, politistii nu stiau la ce sa ma incadreze, la ce articol ).
Am primit un plic acasa de la Politia din Adancata, cu privire la articolul la care am fost incadrat, iar mai jos, " Incalcarea acestor dispozitii a obligatiei de asigurare prevazute la art. 48 alin 2 si 56 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare a autovehicolului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii." . Daca aici scrie doar certificatul, de ce mi-au retinut si numerele?
Dupa toate astea, la IPJ Suceava, mi-a prelungit dovada pe o luna de zile, dar este fara drept de circulatie. Ce folos ?
Am fost sunat de la IPJ Suceava, de seful de la infractiuni penale, sau nu stiu de unde. Ca sa ma duc din nou la ei, sa mai dau o declaratie, nu stiu ce mai vor ei de la mine, eu am declarat in plangerea aceea tot ce am avut de declarat, si numerele nu mi se inapoiaza decat daca vin cu asigurare pe Anglia valabila. Iar politistul de la permise si certificate, de unde se pot recupera, mi-a cerut procura, si pe baza asigurarii de romania, mi le dadea inapoi, numai sa nu continui procesul. Am venit cu procura, imputernicire, ce trebuia si i-am zis ca oricum continui procesul, iar atunci mi-a zis ca nu imi mai poate da nimic pana nu se termina procesul. Aveti idee cat poate dura? ..
Am fost intrebat undeva la Bucuresti, acolo mi s-a spus ca circulam perfect legal. Iar astia de la IPJ Suceava, se tem ca oricum v-or pierde procesul si nu stiu cum sa ma faca sa renunt la el. Ei mi le-ar da, dar doar pe baza asigurarii in tara in care este inmatriculat autovehicolul. Insa, e c-am greu de procurat o asigurare pe Anglia valabila. Ori ma tot sacaie sa fac una naspa la 100 euro sa ma bage la uz de fals.
Rog sa ma ajutati cu un sfat, o parere, o idee ce-i care stiti sau aveti putin abar, ce ar trebui sa fac mai departe?
Platesc, mai caut un avocat din Suceava daca e cazul, doar sa imi pot recupera numerele si certificatul. Sau cum sa fac sa imi dea numerele inapoi si o dovada de circulatie pana la solutionarea cauzei. ( Cica se poate, sa imi de numerele si dovada pana atunci, dar imi trebuie hotarare prezidentiala).
Este o practica a siguratorilor sa emita polite RCA pe un an de zile pentru masini care vor fi reinmatriculate. Eu la finalizarea leasingului mi-am scos polita RCA la sa zicem cel mai serios asigurator, pe un an de zile, pe seria de caroserie si fara a avea nr. de inmatriculare trecut, chiar daca toate actele le aveam inca pe societatea de leasing.
Am primit si raspunsul de la IPJ Suceava.
Mi-a prezentat aceeasi chestie, articolele cu care m-au sanctionat.
Jos, scrie ca, daca ma prezint cu o asigurare emisa de Maria Britanie valabila, imi restituie certificatul si numerele.
Iar mai jos: " Avand in vedere cele prezentate mai sus,petitia impreuna cu materialul de verificare au fost clasate."
"Si din nou, data in care am depus eu petitia, nu e aceeasi in raspunsul lor. Eu am depus-o pe 02.04.2014, iar in raspunsul lor: " La petitia dumneavoastra adresata Inspectoratului Judetean de Politie Suceava inaintata spre solutionare Serviciului Rutier si inregistrata la data de 08.04.2014 cu numarul de mai sus, va comunicam urmatoarele: " si de aici incep articolele.
"Potrivit art. 48 alin 2, din Legea nr.136/1995, persoanele care intra pe teritoriul Romaniei cu autovehicule inmatriculate in strainatate se considera asigurare, daca indeplinesc una din urmatoarele conditii:
a) poseda documente internationale de asigurare valable pe teritoriul Romaniei;
b)numarul de inmatriculare atesta existenta asigurarii potrivit conventiei bilaterale incheiate intre Biroul aiguratorilor de autovehicule din Romaniasi Biroul aigurarilor de autovehicule din tara de origine.
Conform art.112 alin. 1 lit. s din O.U.G. 195/2002 Rep, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de politia rutiera daca vehicolul nu este asigurat de raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.
Potrivit art. 112 alin. 3 din O.U.G. 195/2002 Rep, in situatia prevazuta la ali. 1 lit. s, odata cu retinerea certificatului de inmatriculare, politistul rutier retrage si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare."
Iar mai jos, treaba cu asigurarea din Marea Britanie si ca mi-au fost clasarea petitiei.
Ei schimba legea cum vor ei: "...persoanele care intra pe teritoriul Romaniei cu autovehicule inmatriculate in strainatate se considera asigurare, daca..." masina cand a intrat in tara, normal ca a avut asigurare din Marea Britanie. Ce treaba are intrarea in tara cu statu` in tara? In procesul verbal, scrie ca am fost sanctionat de art. 56 fiind urmatorul:
Art. 56. - Persoanele care folosesc pe teritoriul României autovehicule înmatriculate în străinătate şi nu sunt asigurate în străinătate, potrivit prevederilor art. 48 alin. 2, sau ale căror asigurări expiră în timpul aflării pe teritoriul României, datorează primele de asigurare, corespunzător perioadei de la intrarea, respectiv expirarea valabilităţii asigurării, până la ieşirea autovehiculului din ţară.
La intrarea şi ieşirea din ţară, organele poliţiei de frontieră de la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României vor controla documentele de asigurare şi vor solicita deţinătorului autovehiculului dovada plăţii primei de asigurare datorate.
Persoanele neasigurate, care nu pot face, la control, dovada asigurării ori a plăţii acesteia, vor fi îndrumate să achite primele datorate la organele de la punctul de control, desemnate în acest scop.
Art. 64. - Încălcarea de către persoanele fizice şi juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 48 şi 56 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.
Ce ar fi de facut acum ? Ca nu mai stiu, m-au imbolnavit psohic.
Dati-mi o idee, un sfat, ce ar trebui sa fac de acum ? Unde sa ma duc? Unde sa apelez?
In instanta pentru ordonanta presedentiala dar nu cred ca mai sinteti in termen dar puteti incerca.
hg1391
Art. 202. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, precum si placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are în pastrare, proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii încetarii motivelor pentru care s-a dispus masura tehnico-administrativa.
(2) În cazul introducerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, în dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se înscrie mentiunea ca vehiculul are drept de circulatie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, iar placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de catre politia rutiera în baza ordonantei presedintiale emise de instanta investita cu solutionarea cauzei sau a hotarârii judecatoresti ramase definitive.
In instanta am deja depusa plangere impotrivaprocesului verbal. Am priit un plic acasa sa platesc 20 de lei. Dar am nevoie de un avocat bun, si cat ar mai putea dura? Habar nu am.Su cum sa imi scot eu toate cheltuielile? Adica sa pot scoate ceva daune ..
In cadrul procesului solicitati cheltuieli de judecata adica plata avocatului si cheltuielile cu drumurile pe care le faceti la instanta, bonuri de benzina, etc.