avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Luna alocata parintelui care nu solicita dreptul la CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Luna alocata parintelui care nu solicita dreptul la CCC

Buna ziua.
In situaţia în care ambii parinti îndeplinesc condiţiile de acordare a CCC, parintele care nu solicita dreptul de acordare a acestuia, este obligat sa isi ia cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului?
Aceasta luna se poate lua in prima parte a perioadei? Daca da, imi puteti da o baza legala referitoare la aceasta? (De la Primarie ni s-a comunicat ca se poate lua doar in ultima luna a concediului)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:32, 24 Aprilie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...


3. - Expresia "cel putin o luna" inseamna ca poate fi si mai mult de o luna.
- Nu este obligatoriu ca al doilea parinte sa intre si el in CCC dar daca nu solicita si el cel putin o luna de CCC atunci CCC al primului parinte se reduce cu o luna.

4. - Nu scrie nicaieri in legislatie ca al doilea parinte trebuie sa ia cel putin o luna in ultima luna de CCC al primului parinte.
- Asadar al doiea parinte poate intra in CCC (cel putin o luna) fie la inceput, fie la mijloc, fie la sfarsitul perioadei de CCC pentru care ati optat (pana la varsta copilului de 1 an su de 2 ani), adica oricand doreste.
- Cine de la Primarie v-a spus altfel sa va spuna si baza legala (care nu exista).

5. - Singura problema ar fi in cazul in care doriti sa beneficiati de stimulentul de insertie.
- De acesta beneficiaza numai parintele care solicita primul intrarea in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neclaritati oug 111/2010 CristinaM31 CristinaM31 In situatia in care am ales concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2ani ai copilului (primul an am solicitat concediu pentru crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)
Se poate modifica beneficiarul indemnizatiei de crestere a copilului criso criso Buna ziua.As vrea sa stiu daca tatal poate intra in concediu pt cresterea copilului in conditiile in care copilul are varsta de 8 luni,iar pana in prezent mama ... (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copilului tiberiuborsa tiberiuborsa care articol si din ce lege defineste notiunea ca celalalt parinte este obligat sa ramana in concediu de cresterea copilului una luna in perioada de 1, 2 sau 3 ... (vezi toată discuția)