Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Hotarare judecatoreasca definitiva - permis conducere retinut

Buna ziua. Cu tot respectul pt ceea ce faceti am o intrebare, va rog. In urma unei decizii judecatoresti "Sentinta penala nr.../2008 a ramas definitiva la ... prin decizia penala nr. 33/14.01.2009 a tribunalului Constanta prin care admite apelul inculpatului. Desfiinteaza sentinta penala apelata si rejudecand, dispune: inlatura din sentinta penala dispoz. art. 64 al.1 lit. a teza I si lit. c cod penal. Mentine celelalte dispozitii." intrebarea mea este: in urma acestei hotarari, permisul de conducere a fost anulat sau doar retinut, tinand cont ca a fost o condamnare de 8 luni cu suspendare? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:10, 29 Aprilie 2014
Buna ziua!

La savarsirea unei infractiuni in legatura cu circulatia pe drumurile publice, se anuleaza permisul.

Cu stima.
Va multumesc. Iar acum, ceea ce trebuie sa fac, este sa fac scoala de soferi inca o data? Mai am nevoie de o decizie a tribunalului care sa ateste faptul ca am fost absolvit de orice culpa si am dreptul de a conduce din nou?
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
dclaudiud, utilizator
Buna ziua!

La un an de la ramanerea definitiva a hotararii, puteti da din nou de carnet (aveti nevoie de hotararea legalizata). Nu e nevoie sa faceti din nou scoala de soferi.

Cu stima.
Nu ati fost absolvit de orice vina, prin admiterea apelului a fost desfintata in parte in latura penala sentinta instantei de fond si au fost inlaturate dispozitiile privind:
- art.64 lit a) teza 1- dreptul de a alege si
- art 64 lit c)- dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
Daca ati fi ramas cu pedeapsa complementara prevazuta de disp.art 64 lit c), nu ati mai fi putut conduce pe toata perioada termenului de incercare, mai exact timp de 2 ani si 8 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Anularea permisului intervine ca o consecinta a condamnarii definitive in toate cazurile prevazute de disp.art.114 din Oug195/2002
Oricum vad ca hotararea dvs. a ramas definitiva din 14.09.2009 si aveati posibilitatea sa va prezentati la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, pentru toate catgoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, deci din septembrie 2010, insa nu ati uzat de aceasta posibilitate.
Aveti nevoie de hotararea legalizata, pe care o puteti obtine formuland o cerere adresata presedintelui instantei prin care solicitati eliberarea unei copii legalizate a sentintei, anexand cerererii o taxa de timbru de 5.00 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai am dreptul sa dau de permis ? florin_tufa florin_tufa [b]Buna ziua, in 2011 am comis un accident minor fara victime avand o imbibatie alcoolica de pana in 0.8 mg in sange in urma unui test supus la IML. In ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa sustin examenul pentru permis? bestflorin bestflorin Buna ziua.Am avut un accident auto,in urma caruia am fost condamnat la 1an si 2luni de inchisoare cu suspendare.In sentinta am urmatorul paragraf:(În baza ... (vezi toată discuția)
Cand si cum se poate redobandi permisul de conducere? bebi-63 bebi-63 \"In temeiul art.71 alin.2 Cod Penal,va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a-teza II,b,Cod penal pe durata executarii pedepsei. In ... (vezi toată discuția)