avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui de familie a copilului din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui de familie a copilului din casatorie anterioara

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca se poate si de ce acte am nevoie pentru a schimba numele copilului avut in casatoria anterioara si aflat in intretinerea mea.Sunt recasatorita, fetita din prima casatorie are 14 ani si dorim sa avem toti acelasi nume.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 13:08, 3 Mai 2009
Procedura schimbarii de nume pe cale administrativa este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.Cand minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.
Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte :
- copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
- un exemplar al MONITORULUI OFICIAL AL ROMANIEI, Partea a III-a, in care a fost publicat, pe cheltuiala solicitantului, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
- consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei;
- copia de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art.7 din O.G. nr.41/2003*;
- cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
- orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare.
Din experienta proprie, numele de familie va putea fi schimbat dupa ce fiica dv va implini 18 ani, iar cererea va fi facuta in nume propriu.Studiati si aici:
[ link extern ]
doina_manuela a scris:

Din experienta proprie, numele de familie va putea fi schimbat dupa ce fiica dv va implini 18 ani, iar cererea va fi facuta in nume propriu.Studiati si aici:
[ link extern ]


Legea nu prevede ca numele unui copil sa fie schimbat numai dupa ce implineste varsta de 18 ani .... :)



Asa este, dar in cazul nostru tatal nu a fost de gasit...sa-si dea acordul.
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2009
doina_manuela, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele copilului se poate modifica? CantaCristinaAncuta CantaCristinaAncuta La căsătorie am păstrat doar numele sotului, acum la divort eu îmi redobandesc numele dinaintea casatoriei. Iar as dori daca se poate sa ii adaug si numele ... (vezi toată discuția)
Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa casatorie Marya STANCU Marya STANCU buna ziua ma-m casatorit anul trecut si totodata mi-am schimbat si numele de casatorie .va rog sa imi spune-ti daca pot sa revin la numele de fata fara sa ... (vezi toată discuția)