avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Refuz de la medicul de familie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Refuz de la medicul de familie

Buna ziua,

In urma unui accident am suferit o fractura la antebrat. Avand asigurare in caz de accident, asiguratorul mi-a solicitat o declaratie de la medicul de familie, care sa ateste diagnosticul. Medicul de familie insa, refuza sa dea declaratia respectiva, motivand ca nu stie daca acest lucru intra in atributiile sale.

Va rog sa imi spuneti daca pot face ceva in aceasta privinta, intrucat nu mi se pare ca exista o motivatie logica pentru care medicul sa nu imi elibereze documentul respectiv.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Clarisa_cn , utilizator 03:00, 11 Mai 2014
Diagnosticul nu poate fi atestat decat de medicul specialist, la care eventual ati primit trimitere de la medicul de familie.Singurul lucru pe care poate si este obligat medicul de familie, este sa va elibereze un document care sa ateste daca ati fost sau nu, inregistrat la cabinet cu afectiunea respectiva, in baza certificatului medical de la specialist/unitatea medicala in care v-ati tratat/operat.
Totodata, asiguratorul are dreptul sa va solicite si prezentarea la un medic specialist agreat , care sa verifice/confirme diagnosticul.
Multumesc pentru raspuns.

Am fost si la medicul specialist ortoped, insa acesta m-a trimis la medicul de familie, sustinand de asemenea ca eliberarea unui astfel de document nu intra in atributiunile sale.

Pana la urma, fiecare ma trimite de la unul la celalalt iar eu nu stiu la cine sa apelez si cine are dreptate.
Poate va este de ajutor, urmatorul extras din LEGEA nr. 95 din 14 aprilie 2006 (*actualizată*)

CAP. VI
Rolul şi obligaţiile asistenţei medicale primare în sistemul sanitar
ART. 82
În procesul de furnizare de servicii cabinetele medicilor de familie colaborează cu toate celelalte specialităţi medicale, cu respectarea specificului specialitatii şi asigurarea transmiterii reciproce a tuturor datelor relevante cu privire la starea pacientului.
ART. 83
Obligaţiile personalului şi cabinetelor de medicina de familie se reglementează prin acte normative, după cum urmează:
a) obligaţiile de etica şi deontologie profesională - prin legile şi codurile de deontologie profesională care guvernează exercitarea profesiilor reglementate în sistemul sanitar;
b) obligaţiile privind sănătatea publica - conform reglementărilor legale în vigoare şi dispoziţiilor autorităţilor de sănătate publica;
c) obligaţiile fata de sistemul asigurărilor sociale de sănătate - prin contractul-cadru, normele anuale de aplicare şi contractele cu casele de asigurări;
d) obligaţiile privind relaţiile de munca - prin contractul de munca anual la nivel de ramura sanitară şi contractele individuale/colective de munca ale angajaţilor, precum şi prin alte prevederi legale speciale;
e) obligaţiile fata de pacienti - prin îndeplinirea prevederilor specifice din actele normative prevăzute la lit. a) şi c), precum şi din legislaţia privind drepturile pacientului;
f) obligaţiile privind managementul evidentei medicale primare şi a informatiei medicale gestionate - prin reglementările legale în vigoare;
g) obligaţiile privind protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor rezultate din activitatea medicală - prin reglementările legale în vigoare;
h) obligaţia de educaţie/formare continua şi de dezvoltare profesională a resursei umane din asistenta medicală primara - prin reglementările legale în vigoare.

Daca o lecturati cu atentie, puteti solicita medicului documentul de atestare a starii sanatatii dv.
Aveti la dispozitie si actualizarile aici:
www.avocatnet.ro/content/tag...
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
nucu$, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.

Intr-un final, asiguratorul m-a informat ca documentele din Franta, acolo unde am suferit accidentul sunt suficiente. Mi se cere insa acum dovada de inceput a calatoriei, (copii dupa bilete de avion, tren, etc) insa noi am calatorit cu masina personala si nu avem nicio astfel de dovada. Mi se pare absurd ca aceste documente sa mi se ceara acum, la o luna dupa accident, insa nu stiu cum as putea sa le dovedesc ceea ce imi cer, avand in vedere ca nici copii dupa viniete/taxe de autostrada nu am pastrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistenta medicala intr-o firma Alin Budiu Alin Budiu Buna ziua doresc sa intreb daca exista o obligatie legala in ce priveste infiintarea unui cabinet medical sau a unei asistente medicale permanente intr-o ... (vezi toată discuția)
Obtinere copie foaie observatie clinica si copii investigatii efectuate dumibog dumibog Va salut, Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: Cum pot obliga spitalul la care am fost internat sa-mi elibereze o copie conforma cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot angaja legal un tatuator cu experiența dar fără atestat? Frumusika87 Frumusika87 Va rog frumos dacă ma puteți ajuta sa îmi răspundeți.Am deschis un salon de tatuaje și am angajat deja un băiat cu atestat angajat și as dori și eu sa ... (vezi toată discuția)