avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare imobil persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare imobil persoana fizica

Buna ziua,

Prin punctul (5) din normele metodologice ale art. 127 alin.(2) din codul fiscal, si anume"În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în cursul unui an calendaristic." prin " o singura tranzactie" se intelege doar vanzarea sau cumpararea?Adica daca in cursul aceluiasi an cumpar si imediat vand un apartament, si nu mai fac nicio tranzactie in cursul aceluiasi ani, se aplica tva sau nu?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 13:39, 15 Mai 2014
O singura cumparare si vanzare catre un tert in cursul aceluiasi an, cu siguranta nu are caracter de continuitate, daca in anii precedenti nu au mai existat astfel de vanzari si nici in viitorul apropriat nu se intentioneaza acest lucru.
Buna ziua,

Multumesc,
Punctul 5 din norme prevede caracterul de continuitate numai daca se realizeaza mai mult de o tranzactie in cursul unui an, de exemplu daca s-a mai realizat o tranzactie in anul anterior, nu consider ca cea de anul acesta are caracter de continuitate, si nici daca se realizeaza doar una singura la anul.
multumesc.
Buna seara,

In cazul dvs sunt 2 tranzactii in acelasi an.
Teoretic, daca se dovedeste ca operatiunea nu este in scopuri personale, ci este in vederea revanzarii,operatiunea este impozabila , deoarece bunurile achizitionate in vederea revanzarii constituie operatiunea de vanzare ce intra in sfera TVA , chiar daca are loc o singura operatiune pe an.

Respect,
Dan Preda.
Buna yiua,

Am inteles

Multumesc mult
Buna ziua,

Mai am o intrebare, in cazul cumpararii si vanzarii de imobile efectuata de o persoana fizica, ce devine persoana impozabila si se inregistreaza in scop de TVA,avand activitati cu caracter de continuitate in acest domeniu al cumpararii si vanzarii de imobile, impozitul care il plateste aceasta persoana fizica este cel 3% (sau 2%+ 6.000 lei) ori 2%(sau 1%+4.000 lei) sau cel de 16% din profit pe cale il platesc persoanele juridice care au activitati in acest domeniu?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Tva tranzactii imobiliare marcian.smoleanu marcian.smoleanu In cazul in care o persoana fizica achizitioneaza 90 loturi terenuri a cate 500 metri extravilan, iar ulterior le vinde cu 5000 euro/lot, deci aproximativ ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie spatiu comercial sabrer_2006 sabrer_2006 Rugaminte, la achizitionarea unui spatiu comercial care este regimul in ceea ce priveste TVA-ul?Achizitionarea de la o societate a spatiului respectiv ar fi ... (vezi toată discuția)