avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Transcriere autoturism (posibile probleme)
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Transcriere autoturism (posibile probleme)

Buna ziua,

Am cumparat un autoturism de la un tip din Bucuresti , dar cu numere de Maramures si acte de Maramures (al fostului proprietar)

Am facut in martie actul de vanzare cumparare, am luat fisa fiscala de la bucurestean pentru ca la fisc era pe numele lui.

Am verificat taxa de mediu - platita si nerecuperata.

Am toate actele in regula, mai putin imi lipseste Certificatul de Autenticitate Rar.

Am inregistrat-o in aprilie la Fisc pe numele meu. Dar nu am inmatriculat-o pe numele meu. Inca merg cu numere de MM.



Astazi am vrut sa-mi fac asigurarea obligatorie pentru ca-mi expira, si tipul de la asigurari m-a refuzat,si mi-a spus ca NU este in regula daca o fac pe numele meu, pentru ca in TALON nu sunt proprietara si ca...mai intai trebuie s-o inmatriculez, mai ales ca fisa fiscala pe numele meu a fost valabila 30 de zile, la fel si contractul de vanzare cumparare.



Intrebarea mea este, daca actul de vanzare cumparare mi-a expirat, la fel si fisa fiscala pentru ca au trecut acele 30 de zile(cum spune agentul de asigurari), cum as putea eu sa intru in Rar cu masina in conditiile acestea,cu acte expirate? (Ar fi o mare problema sa "vanez" vanzatorul si sa scot de la el un alt certificat fiscal,acesta nefiind in tara la ora actuala si sa repet procedurile de vanzare-cumparare)



Teoretic lumea spune ca:

1. sa merg la un ITP oarecare sa-mi fac verificarea, sa-mi platesc asigurarea "In vederea inmatricularii" pe 30 de zile pe numele meu, si sa merg doar cu actele in Rar (ptr ca itp-ul fizic este deja facut in alta parte) sa imi scot acel Certificat de autenticitate, si sa o transcriu in acte pe numele meu,fara sa mai intru in Rar cu masina si fara sa conteze cand au fost facute actele de vanzare-cumparare. Este adevarat?

2.Sau o alta varianta ar fi, pur si simplu sa pastrez numerele de MM, sa platesc asigurarea pe numele celui din MM si sa merg cu masina asta la nesfarsit , ea fiind declarata la fisc, am inteles ca nu ar prezenta probleme(?) Adevarat?

Toate acestea sunt cu mari semne de intrebare din cauza acelor 30 de zile valabilitate la documente.
Va multumesc anticipat
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Giorgiana1986 , utilizator 17:30, 10 Mai 2014
Legea prevede ca dupa ce cumparati un autoturism suneti obligat/a sa o transcrieti pe numele dumneavoastra in termen de maxim 30 zile.

Nu e normal si corect sa circulati cu numerele omului si pe numele lui. De ce?
Pai haideti sa gandim logic. Luati o amenda de la CNADR sau un radar fix. Bun, cui o sa-i vina aceste amenzi? O sa-i vina omului din certificatul de inmatriculare. E oare corect?
Cred ca in cazul asta omul ar putea face chiar si o plangere penala, asa ar fi normal.

In alta ordine de idei, daca cel care e trecut pe certificatul de inmatriculare merge la Directia de Inmatriculari si comunica faptul ca a vandut masina, in cazul in care sunteti oprit/a in trafic vi se vor retine numerele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare. Daca se intampla acest lucru va dati seama ca cel care poate sa primeasca certificatul de inmatriculare si numerele e doar proprietarul masinii. Aici poate fi din nou o problema pentru dumneavoastra, nu?

Bun, mai am o varianta. Asta e cea mai interesanta si va zic sincer ca merge, pentru ca am rezolvat o problema prin aceasta metoda. Cel care a vandut masina merge la un avocat, iar pe baza contractului de vanzare-cumparare da in judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca. Pe baza acestei sentinte merge apoi la Directia de Inmatricualare si radiaza masina.
E, daca face asta, veti avea mari probleme (de natura penala, bineinteles).

Legea in momentul asta e destul de proasta, dar cred ca pe viitor daca nu ai trecut masina pe numele dumneavoastra in maxim 30 zile veti avea mari probleme, ceea ce mi se pare corect, moral, normal etc.

Parere mea sincera este sa transcrieti masina pe numele dumneavoastra pentru ca altfel puteti avea probleme destul de grave... Astfel => ca a doua varianta descrisa de dumneavoastra mai sus pica.

In mare parte se practica in tara noastra sa cumperi o masina, sa circuli linistit pe numele altuia, adica sa nu transcrii autoturismul pe numele tau.
Cu siguranta lucrurile se vor simplifica in viitor.

Numai bine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2014
Andrei Andrei, Alte profesii
Tot ce ati descris dvs este perfect corect. Aveti mare dreptate, doar ca ,cum si dvs ati mentionat , se practica si am crezut ca nu ar fi nici o problema,cum si tipul din buc a mers pe actele celui de la maramures.
Intentionez sa o inmatriculez , singura mea problema este, daca acum ca au trecut 1 luna si jumatate, deci mai mult de 30 de zile, se poate face acest lucru fara complicatii.
O amenda probabil va intra in discutie si nu ma deranjeaza, mi-o merit... Si intrebarea mea era, daca sunt complicatii , care ar fi acestea mai exact? (dupa cum am si intrebat in postarea originala.)


"Intrebarea mea este, daca actul de vanzare cumparare mi-a expirat, la fel si fisa fiscala pentru ca au trecut acele 30 de zile(cum spune agentul de asigurari), cum as putea eu sa intru in Rar cu masina in conditiile acestea,cu acte expirate? (Ar fi o mare problema sa "vanez" vanzatorul si sa scot de la el un alt certificat fiscal,acesta nefiind in tara la ora actuala si sa repet procedurile de vanzare-cumparare)"


Actul de vanzare-cumparare (contractul) are valabilitate si dupa cele 30 zile, asta este clar.

Referitor la acel certificat fiscal, da, el are doar 30 zile valabilitate.
Din punctul meu de vedere aveti nevoie de un nou certificat fiscal de la vechiul proprietar.

Corect, se practrica ceea ce v-am spsu eu, doar ca v-am expus problemele care pot aparea pe parcurs.
Dumneavoastra stiti daca merita sau nu. Eu personal consider ca nu.

Uitati, de exemplu in cazul meu cel care circula cu masina pe numele meu si nu a dorit sa o transcrie, dupa ce am radiat masina in baza hotararii judecatoresti a avut probleme foarte mari, v-o spun cat se poate de sincer.

Cat despre amenda, nu cred ca veti primi niciuna, fiti linistita.

O zi frumoasa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2014
Andrei Andrei, Alte profesii
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Precizez ca nu am avut rea intentie, ci doar am fost neinformata.
Va doresc numai bine :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte auto costyy73 costyy73 Am cumparat o masina ,la care am primit certificat fiscal si restul de acte necesare .Eu am inregistrato fiscal la primarie ,dar nu am inmatriculato si vreau ... (vezi toată discuția)
Masina inmatriculata doar fiscal ilmir1 ilmir1 Am o situatie ciudata si nu stiu cum ii dau de cap, poate ma ajutati. Doresc sa cumpar o masina. In actele masinii apare un alt proprietar. Adica cel de la ... (vezi toată discuția)
Nu am dreptul la numere rosii, provizorii? ContSters200796 ContSters200796 buna! ma aflu intr-o situatie dificila in legatura cu o masina. am adus-o in tara din Franta acum o luna in baza unui contract de vanzare cumparare pe numele ... (vezi toată discuția)