avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reangajare dupa Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reangajare dupa Pensionare anticipata

In cazul in care un salariat iese la pensie (anticipat), la cererea lui, dintr-o societate de tip SA, este posibil ca ulterior iesirii la pensie sa fie reangajat la aceiasi societate nu neaparat in acelasi post pe care l-a avut ? In cazul in care e posibilil exista vreo limitare a programului de lucru etc?
Cel mai recent răspuns: Alexian_2011 , utilizator 13:43, 17 Mai 2014
Persoanele pensionate anticipat nu pot cumula pensia cu salariul.

Art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stipuleaza ca pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.

Prin urmare, persoanele care beneficiaza de pensie anticipata nu se regasesc in categoria celor despre care se afirma expres ca pot cumula pensia cu salariul.
Este posibil, dar nu poate beneficia în același timp și de pensie și de salariu. Trebuie să solicite suspendarea plății pensiei și apoi poate lucra atât cât dorește. Nu există, prevăzute legal, limite ale programului de lucru.
Va multumesc pentru raspunsurile primite!
Eram sigura ca asa este, doar ca cineva mi-a zis sa ma documentez mai bine, zicandu-mi ca o persoana pensionata anticipat se poate reangaja cumuland venitul salarial cu pensia daca plateste un impozit (sau alte taxe cred ca a vrut sa zica) mai mare .
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
Alexian_2011, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Cred ca la varianta Slaviniei facea referire acea persoana. Maine merg la Directia Muncii, undeva pe la Pensii sa ma interesez de legalitatea acestei posibilitati.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Pensionar problema juridica tibanto tibanto Am pensie de invaliditate, sunt pensionar gradul II cu handicap accentuat, pensia de este definitiva ca si certificatul de handicap. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Ajutor! eusiatat eusiatat In urma cu un an intitutia la care lucram s-a desfiintat. Am intrat in somaj iar acum o luna am depus dosarul de pensionare anticipata si am primit decizia. ... (vezi toată discuția)
Functionar public, contract de munca dupa pensionare getaoancea getaoancea Sunt functionar public si urmeaza sa ies la pensie la limita de varsta si stagiu complet de cotizare. Stiu ca in acest caz contractul de munca inceteaza de ... (vezi toată discuția)