avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Unde se depune plangerea penala -la parchet sau la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Unde se depune plangerea penala -la parchet sau la politie?

Buna ziua. Nu am facut si nu am depus niciodata o plangere penala si de aceea sunt foarte nelamurit cu privire la institutia catre care trebuie inaintata si depusa.
Va rog spuneti-mi si mie, o plangere penala trebuie adresata si inregistrata la politie catre comandantul (comisarul) sectiei de politie, sau trebuie adresata prim- procurorului si inregistrata la parchet ?
Plangerea s-ar referii la mai multe infractiuni, printre care santaj, abuz in serviciu si altele...

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Atacant , utilizator 00:03, 4 Ianuarie 2022
Desi poate fi depusa direct la Politie, eu va recomand sa o depuneti la Parchet. Parchetul o va directiona catre Politie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plangerea penala respectand principiu celeritatii se depunde la parchetul de pe langa judecatoria din raza teritoriala ,fie a faptuitorului daca se cunoaste , acolo unde s-a savarsit fapta sau chiar si la domiciliu partii vatamate.Daca o depuneti la politie dureaza mai mult inregistrarea si dispunerea de catre procuror, trimiterii catre sectia de politie competenta.
Trebuie sa contina:
- numele si prenumele petitionarului
- calitatea petitionarului
- domiciliul petitionarului
- descrierea faptei care formeaza obiectul sesizarii (e necesara o descriere cat mai exacta si detaliata a faptelor.
- indicarea faptuitorului, desigur daca este cunoscut
- indicarea mijloacelor de proba
- semnatura partii vatamate.
O puteti depune la Politie sau Parchet.

ART. 289 c.p.p.
Plângerea
(1) Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
#M2
(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
#B
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.
(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.
(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.
(9) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
(10) În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, şi prin aceasta se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căreia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri !
Plangerea penala se poate depune si pentru abuzul unui functionar public ( furnizor apa ) pentru sistare furnizare apa potabila fara notificare prealabila coform legii 241/2006 si 51/2006?
Daca inteleg bine, se depune la Parchetul din zona in care locuiesc, inregistrand plangerea la registratura acestei institutii?

Alte discuții în legătură

Pot sa trimit dosarul penal direct in instanta penala? eusaisapte eusaisapte Exista o lege care nu ma lasa sa depun dosarul direct la tribunal sectia penala? (vezi toată discuția)
Disparitie plangere kati-lina kati-lina Bună ziua. Am depus la Parchet o plingere la care mi sa dat număr de inregistrare, iar acum după aproximativ 3 luni nu mai există. La acel număr ... (vezi toată discuția)
Cum se formuleaza o plangere penala? olteanu ana olteanu ana da stiu ca trebuie sa fac o plangere la politie dar as vrea sa fie formulata corect, de aceea am apelat de dumneavoastra.as dori un model daca se poate.:(( (vezi toată discuția)