avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire dauna refuzata - lipsa document politie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire dauna refuzata - lipsa document politie

Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
Sunt utilizator de masina de serviciu inchiriata de la o firma de leasing (angajatorul meu are contract de inchiriere pentru peste 200 masini cu o alta firma-parc auto).
Pe parcursul anului trecut am avut 3 dosare de dauna deschise pe asigurarea casco. Am deschis aceste dosare in baza unei imputerniciri de la firma de leasing care ne-a spus in felul urmator: mergeti la asigurator, deschideti dosare de dauna pentru toate avariile apoi ne trimiteti documentele scanate si pastrati documentele pana vom decide daca le reparati sau nu.
Zis si facut. Am mers la asigurator, am deschis dosare de dauna si le am trimis celor de la firma de leasing. dupa aprox 3 luni noua firma de leasing (intre timp flota a fost transferata catre alta firma de leasing) ne spune sa introducem masinile in reparatie. M-am dus la service autorizat, partener, am lasat documentele, am asteptat 2 luni sa primeasca acceptul de plata. Am insistat cu telefoanele pana cand mi-au zis ca au primit acceptul de plata pentru cele 3 dosare si ca pot introduce masina la reparatii. am programat masina, dupa o saptamana am fost sunata sa ridic masina. La receptie dupa ce consilierul service a luat documentele de la casierie mi-a spus ca ii trebuie dovada de la politie. Am spus ca nu am asa ceva, el a spus ca ii pare rau ca nu m a anuntat dar nu se elibereaza masina fara acea dovada.
Pe documentul de intrare in reparatie, era mentionat pe pagina a doua "necesar document politie". Agentul constatator de la asigurari nu mi-a mentionat verbal nimic iar eu, fara experienta in acest domeniu, nu am citit decat pe prima pagina a acelui document de intrare in reparatie unde scria ceva de genul se aduce la cunostinta subesmnatului.... ca lipsesc documentele de mai jos..... doua documente pe care firma de leasing le-a furnizat ulterior service-ului. Dar, pe a doua pagina avea o rubrica "mentiuni" si scria “lipsa document politie”
Am solicitat, ulterior, copii dupa acceptul de plata conditionata de acel document.
Am constatat ca acceptul de plata era venit din data de 17 martie iar eu am dus masina pe 2 aprilie.

Intrebari:
1) are service ul vreo vina ca mi-a reparat masina fara sa fie dosarul complet?
2) are service-ul vreo vina ca nu m-a anuntat ca nu se va face plata de catre asigurator pentru ca lipsesc documente?
3) Are siguratorul vreo vina ca la rubrica: lipsa documente nu era trecut acel document de la politie si ca era trecut doar la mentiuni?
4) Se poate contesta faptul ca “lipsa document politie” este termen ambiguu sau ca nu este precizat in mod expres ce document lipseste?


Multumesc!
Ionut
Cel mai recent răspuns: ghenedu , utilizator 01:04, 23 Aprilie 2016
Pana la a stabili cine e vinovat de cele prezentate de dvs., mai intai e bine sa stim daca ati avut de la proprietar o copie dupa contractul Casco al masinilor achizitionate.
Asta, intrucat acolo, in continutul actului, gasiti exact ce obligatii aveti mai intai dvs. ca utilizator de vehicul asigurat , sa le indepliniti atunci cand aveti un accident si mai apoi sa va razboiti cu ceilalti.
Potrivit codului rutier ( de care ar cam trebui sa avem habar atunci cand conducem o masina) stim ca pentru orice accident, la service trebuie sa aratam dovada emisa de politie, asadar macar acest act ar trebui sa il aveti. Dupa ce vedeti unde sunt dovezile emise imediat dupa fiecare accident, va duceti la politie, dati declaratie asupra celor intamplate si, ei va vor elibera cate o "Anexa 2", daca nu direct dvs., vor emite aceste adrese direct celor de la asigurari.

Cu siguranta, daca incercati sa completati dosarele depuse la asigurator se va rezolva sau, cel putin veti avea actele absolut necesare actionarii acestuia , in instanta, daca nu se rezolva pe cale amiabila.

si acum, raspuns la intrebarile dvs.:
1. are service ul vreo vina ca mi-a reparat masina fara sa fie dosarul complet?

Service-ul a reparat masina in baza comenzii dvs. . Unitatea care a efectuat reparatia nu trebuie sa aiba grija de dosarul de daune al dvs.

2) are service-ul vreo vina ca nu m-a anuntat ca nu se va face plata de catre asigurator pentru ca lipsesc documente?

Service-ul raspunde in baza contractului incheiat intre dvs. si reprezentantul sau. Iarasi va trebui sa lecturati actul incheiat cu acesta.

3) Are siguratorul vreo vina ca la rubrica: lipsa documente nu era trecut acel document de la politie si ca era trecut doar la mentiuni?

Asiguratorul a incheiat un contract , unde sunt trecute toate situatiile, inclusiv cel de avizare si completare documentatie necesara obtinerii despagubirii. Lipsa documentului emis de politie e un un motiv foarte serios sa nu fiti despagubit, intrucat acesta este un act esential in aprobarea despagubirii. Dupa fiecare avizare de daune, asiguratorii trebuie sa verifice daca nu s-a savarsit vreo infractiune si vehiculul a fost avariat in acest context, daca avariile nu au fost produse cu intentie, daca e adevarat ce ati declarat dvs. sau nu - toate aceste exemple pot fi situatii in care nu se plateste despagubirea, aceste cazuri fiind de exonerare a asiguratorului de la plata despagubirii. Si acestea le gasiti in contract.

4) Se poate contesta faptul ca “lipsa document politie” este termen ambiguu sau ca nu este precizat in mod expres ce document lipseste?

In nici un caz. Asa cum v-am spus mai devreme, dvs. ati obtinut dovezile de reparatie pentru ca, altfel, service-ul nu va primea masina. Era de datoria dvs. sa obtineti si celelalte acte , care sa lamureasca ce s-a intamplat. Chiar daca pentru dvs. a fost un termen ambiguu, in "lumea despagubirilor" reprezinta un act foarte important , unde se stabilesc cauzele , imprejurarile in care s-a produs un accident care a avariat un vehicul asigurat si cine raspunde ( civil sau penal) pentru acestea.

Daca veti depune diligentele necesare si veti aduce tot ce vi se cere, puteti incasa despagubirile cuvenite.
Aceea rubrica cu mentiuni nu putea fi completat decat in prezenta Dvs, iar Dvs trebuia sa semnati ptr luare la cunostiinta. Daca nu stiati ce ati semnat e foarte rau, ptr ca retroactiv Politia nu va emite documente, daca Dvs nu ati sesizat despre acel eveniment printr-o declaratie la data respectiva. Probabil veti fi bun de plata.
Va multumesc pentru raspunsuri. Va scriu de pe alt cont pt ca, contul meu este blocat.
Intre timp am mai constatat ceva. Cand am dus masina la service aveam 2 dosare de dauna unul la uniqa si unul la asirom.
Ambele dosare aveau pe notele de constatare trecuta reparatia usilor din fata stanga (deoarece au fost doua evenimente diferite).
Acum sunt pusa in fata situatiei de a plati unul din dosare, in valoare de 3900 lei insa nu mai sunt de acrod cu plata deoarece pe ambele devize de reparatie se regaseste repararea celor doua usi dupa cum urmeaza:
- devizul asirom: inlocuire+vopsire usa stanga spate si reparare+vopsire usa stanga fatza, eliberat in data de 14.03
- devizul uniqa (cel pe care trebuie sa l platesc) - vopsire usa stanga spate+fata eliberat in 17.03.
Intre cele doua devize masina nu a parasit service-ul auto. Inteleg ca ei isi iau bani pt o lucrare de doua ori....

Vreau sa ma duc la ei, din nou, sa le cer o recalculare a devizului uniqa. Mentionez ca am mai fost o data si i-am rugat sa faca un deviz mai mic si sa suporte ei o parte din manopera macar si nu au fost de acord.

As putea reclama undeva acest fapt al lor? Multumesc. Ionut
mai am o problema uniqa nu doreste sa imi elibereze copie a declaratiei mele din momentul deschiderii dosar de dauna pe motiv ca este document intern si nu au voi sa mi elibereze copie.mai mult nu vor sa-mi dea raspuns in scris dupa ce eu am depus cerere scrisa la sediu si mi s-a si dat nr de inregistrare./....ce pot sa fac? au dreptul sa nu mi dea un document pe care eu l-am scris? multumesc.
In mod normal reparatorul nu are voie sa faca 2 devize de lucrari catre 2 asiguratori diferiti ptr aceasi lucrare. In cazul Uniqa revopsire 2 usi nu are cum sa fie 3.900 lei. Ar fi bine sa obtineti acel deviz. Vopsirea a 2 repere ar trebui sa fie maxim 1.200 - 1.500 lei. Poate s-au confundat cele 2 devize, sau a fostr trimis un singur deviz catre ambii asiguratori cu varianta de inlocuire unei usi si revopsiri.

Alte discuții în legătură

Uniqa nu imi achita reparatia gina89 gina89 buna seara, am CASCO la UNIQA. am deschis dosar de daune si mi-am dus masina in service, la Midocar. Cei de la Midocar au facut reconstatare Midocar acceptul ... (vezi toată discuția)
Casco cu regres dan2607 dan2607 Buna ziua. Am avut un incident cu autoturismul, proprietate leasing. Accidentul nu a fost din vina mea, ci a celui care m-a lovit. Firma de leasing mi-a spus ... (vezi toată discuția)