avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revenirea la numele anterior casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revenirea la numele anterior casatoriei

Sunt in situatia urmatoare: sentinta de la fond, apelata si ramasa definitiva, executorie si irevocabila stabileste schimbarea numelui, fostei sotii la cel de dinainte de casatorie. Sentinta s-a dat in feb 2008 si ea nu si-a schimbat numele pana in prezent. Executorul spune ca nu tine de el, realizarea acestei hotarari. Politia m-a trimis la evidenta populatiei. Acolo mi s-a spus ca e datoria mamei sa vina sa schimbe numele si ca ei nu pot face nimic ca nu ei cheama oamenii, ci ei trebuie sa vina din proprie initiativa. Evidenta populatiei nu este instiintata de instanta despre sentinta, deci nu stiu despre asta. Daca mama vine ca i-a expirat C.I. ei ii vor da alta noua cu acelasi nume. M-au sfatuit sa o actionez in instanta cu daune, pentru ca se legitimeaza cu un act fals ( nu inteleg cum e fals daca e inca valabil) si ca abuzeaza ( nici asta nu inteleg cum ) de numele meu. Ce sanse am sa cer in instanta daune, sau ce altceva pot face, pentru ca nu accept sa poarte in continuare numele meu de familie, odata ce sentinta spune sa revina la cel vechi al ei ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: chitidaba , utilizator 22:44, 14 Mai 2009
Problema este in curtea formatiuni de evidenta a populatiei careia trebuie sa va adresati cu o sesizare.
La schimbarea C.I,cum spuneti,nu mai poate folosi numele dvs. deoarece trebuie certificatul de casatorie.
Aveti hotararea definitiva si irevocabila.In cuprinsul hotararii exista un alineat care se refera la numele de familie.Va folositi de aceasta hotarare si introduceti o actiune penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti cu daune civile!Nu cereti daune mari daca nu aveti argumente puternice!
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
Serban Tanase, Consultant asigurari
Eu as face o sesizare la SPCLEP si as anexa si hotararea legalizata, pt ca la schimbarea CI sa o aiba cei de acolo.oricum ii cere certificatul de casatorie, insa va avea unul la ea.Poate fi introdusa o actiune in daune, sau plangere pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti.
Depuneti o cerere la SPCLEP si la politie insotita de copia legalizata a hotararii de divort si solicitati aplicarea prevederilor art. 41 si art. 42 alin. b din OUG nr. 97 / 2005 privind evidenta, domiciliul, reşedinţa si actele de identitate ale cetăţenilor romani
Art. 18. - (1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;
(2) In termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5). (documentele care fac, potrivit legii, dovada numelui de familie si a prenumelui, a datei de nastere, a starii civile, a cetateniei romane, a domiciliului si, dupa caz, a resedintei.)
Art. 41. - Incalcarea dispozitiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta atrage, dupa caz, raspunderea civila, materiala, disciplinara, contraventionala sau penala a persoanelor vinovate.
Art. 42. - Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) nerespectarea dispozitiilor art. 14 alin. (1), art. 17 alin. (1), art. 18 alin. (2) si (3), art. 38 si 39, cu amenda de la 40 lei (RON) la 80 lei (RON);
Art. 43. - Constatarea contraventiilor prevazute la art. 42 si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoane imputernicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor si de catre politisti.


Am vazut din alte postari ale dv. ca aveti un copil minor. In aceasta situatie puteti lua in calcul urmatoarele aspecte:
- minorul pana la varsta de 14 ani este lispit de capacitate de exercitiu, iar exercitarea drepturilor sale civile si relationarea cu autoritatile statului este facuta de reprezentatnul sau legal care trebuie sa faca dovada identitatii si calitatii sale (acest lucru se face cu cartea de identitate si copie legalizata a hotararii in care s-a dispus inceredintarea)
- cererea de chemare in judecata trebuie sa contina numele si domiciliul partilor, precum si numele si calitatea celui care reprezinta partea in proces
- introduceti o actiune pentru micsoararea pensiei de intretinere in care chemati in judecata minorul domiciliat in ...... prin reprezentatnul sau legal si treceti numele asa cum s-a dispus in hotararea de divort. Solicitati instantei sa ceara reprezentantului legal sa faca dovada calitatii sale si a domiciliului minorului (carte de identitate, certificat nastere minor)
- cu siguranta doamna nu va dori micsorarea pensiei de intretinere si se va opune acestei actiuni, dar va trebui sa se legitimeze; astfel, lipsa actului de identitate care sa ateste numele persoanei, stabilit in condiţiile legii, duce la imposibilitatea exercitării drepturilor civile si sociale fundamentale, precum si la imposibilitatea relaţionării corecte cu autorităţile statului, fiind astfel o problema de interes public.
- nu va mai avea importanta daca cererea va fi admisa sau respinsa, caci scopul nu era diminuarea pensiei
Inteleg ca in 15 zile de la pronuntarea sentintei, care nu a fost atacata pe capatul de cerere referitor la nume, ramasa astfel definitiva, irevocabila si executorie, ea ar fi trebuit sa se duca sa ceara schimbarea numelui. Sentinta e emisa in 19 feb 2008. Au trecut de atunci 445 zile. Ce sanse am sa incep o actiune penala, din care eu sa nu ies pagubit, adica cheltuielile cu avocatul sa le suporte ea ? Nu ma intereseaza sa castig ceva, ca daune, poate doar ca daunele sa acopere cheltuielile reale pentru acel proces, valoare de care, in general, nu se tine cont. Cat s-ar lungi in timp ? Ce s-ar intampla daca ea isi schimba numele cand este citata la proces ? mai are loc procesul ?

Alte discuții în legătură

Ce se va intampla daca nu isi va lua numele dupa divort? Tarzan2012 Tarzan2012 Intr-o instanta,a fost dat un ordin de catre judecator ca femeia sa isi ia numele anterior inainte de casatorie dupa ce s-a incheiat divortul. Femeia nu a ... (vezi toată discuția)
Despre schimbarea numelui dupa divort GEORGINELA GEORGINELA Buna ziua. Vreau sa intreb si eu ceva ,am divortat si am ales sa-mi pastrez numele de fata deci nu cel al sotului.Divortul s-a pronuntat in luna martie dar eu ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui in urma divortului ContSters95267 ContSters95267 buna ziua,as dori o informatie...eu am divortat acum 4 ani,dar inca nu am schimbat numele,as dori sa stiu unde pot merge pentru inregistrarea si legalizarea ... (vezi toată discuția)