Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua. Am si eu mai mute intrebari legate de o succesiune/mostenire si am nevoie de o parere avizata. Situatia sta in felul urmator:
Bunicul meu a decedat in ianuarie 2014, iar acum vor incepe procedurile pt succesiune/mostenire. El a avut 5 copii (unul adoptat, dar nu cred ca are legatura), iar impreuna cu bunica au avut o garsoniera si un apartament cu 3 camere, plus un teren agricol. Bunica este inca in viata, unul din copii lor a decedat la 3 zile dupa bunicul dar avea sotie si 2 copii. Problema este in felul urmator: bunica locuieste in garsoniera, iar 2 din copii plus sotia celui de-al treilea(cel decedat) locuiesc in apartamentul cu 3 camere. Cum se poate face partajul daca niciunul din cei 3 nu doresc sa paraseasca acea locuinta? se va putea vinde vreodata? Stiu ca trebuie mers la tribunal si deschis procesul dar mai multe nu stiu. Orientativ, cam cat ar dura un proces de acest gen daca sa spunem ca 2 din mostenitori nu vor vrea sa se prezinte la tribunal? Cam care ar fi onorariul mediu al unui avocat? Mentionez ca cei 2 sunt oameni care nu merita sa ramana in acel apartament deoarece nu sunt in stare sa-si achite nici macar intretinerea, sa nu mai spun de faptul ca sunt foarte scandalagii, in nenumarate randuri am sesizat politia din cauza lor, atat eu cat si mama mea si bunica. Bunica ar dori sa ramana in garsoniera, platind cota-parte fiecaruia dintre copii si ar dori sa vanda apartamentul cu 3 camere, dar acest lucru va fi posibil? Am citit tot felul de pareri referitoare la vanzarea unor imobile, ca daca nu sunt de acord toti co-propietarii, imobilul nu se poate vine...pai si atunci cum se va putea intra in posesia cotei-parte ce revine fiecaruia?
Imi cer scuze daca am scris mult, astept un raspuns.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: luissiana , utilizator 10:57, 9 Iunie 2014
Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la data deschiderii succesiunii (adica data decesului).
Cel chemat la mostenire- legal sau testamentar- poate accepta mostenirea sau poate renunta la ea.Acceptarea poate fi expresa sau tacita. Prezumtia de renuntare este relativa. Ea opereaza in situatia in care cel indreptatit la mostenire cunostea deschiderea succesiunii.
Cel mai bine este sa mergeti la notar sa stabiliti masa succesorala si cotitatile disponibile.
In principiu, in speta, bunica are o cota de 1/4, ceilalti 5 frati restul de 3/4 (3/20 fiecare). Asta inseamna ca fiecare are 3/20 din masa succesorala. Nora vaduva va beneficia de 1/4 din 3/20 iar cei 2 nepoti de baiat (decedat) fiecare 3/8 din 3/20.
Mai inainte se va stabili
Bunica va putea sa ceara iesirea din indiviziune si sa le plateasca sulta cuvenita celorlalti mostenitori.
1) cotele de impartire sunt bine stabilite intre bunica ca sot supravietuitor si cei 5 copii sau urmasii lor., nu le reaiu caci le gasiti pe forum
2) procesul in functie de complexitatea lui poate dura de la 1-2 termene daca va puneti de acord pana la cativa ani ci toate caile de atac
3)onorariul este diferit fiecare avocat stabilind cu clientul de la caz la caz.
4) dupa stabilirea partajului daca nici una din parti nu despagubeste partile celelate cu cotele ce le revin imobilul se va vinde.
5) bunica poate locui in garsoniera
6) adresati-va neaparat unui avocat pentru detalii deoarece acestea nu le veti putea obtine decat de la cineva care cunoste in amanunt cazul, dosarul si posibilele ne/intelegeri dintre parti.
Mama mea a fost la notar, impreuna cu bunica si 2 martori(deoarece bunica este semianalfabeta) si a deschis succesiunea. A prezentat acolo actele tuturor fratilor si a fost indrumata spre tribunal deoarece a explicat ca pe cale amiabila nu se va rezolva nimic (deoarece cel putin 2 din frati nu vor sa paraseasca acel apartament neavand unde sa stea si nu ne putem intelege amiabil cu ei). Se considera ca toti cei 5 frati plus bunica au acceptat succesiunea? sau nu? Nu inteleg exact paragraful acesta:
Cel chemat la mostenire- legal sau testamentar- poate accepta mostenirea sau poate renunta la ea.Acceptarea poate fi expresa sau tacita

Referitor la fratele decedat al mamei mele unul dintre copii este minor, iar cel de-al doilea este handicapat (major, dar nu merge, nu vorbeste), m-ar interesa putin si despre ce poate face matusa mea ca sa o ajut si pe ea. Ea tebuie sa faca succesiune si dupa sot si dupa bunicul meu? Va prelua si datoriile sotului? va intrasi in posesia bunurilor ce revin copiilor in situatia data?

Sunt multe intrebari si personal situatia mi se pare extrem de complicata si complexa, va cer scuze ca v-am rapit din timp, astept raspuns.
De asemenea as vrea sa stiu si cat ar costa o consultatie cu un avocat si un posibil onorariu pt a ne putea reprezenta la judecatorie..si cam cat se estimeaza ca va dura.

edit:
4) dupa stabilirea partajului daca nici una din parti nu despagubeste partile celelate cu cotele ce le revin imobilul se va vinde.

cum se va vinde apartamentul in aceste conditii?
Ma voi adresa unui avocat, dar doresc sa ma informez cu privire la anumite lucruri pe care nu le intelegem.
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2014
mihaela_2289, utilizator
stiu ca vi se pare ca acesta situatie se poate explica in acest forum insa nu este asa. sunt foarte multe detalii (care necesita multe intrebari) care au importanta in desfasurarea cazului. de aceea v-am spus ca trebuie sa consultati un avocat neaparat. Onorariul dupa cum v-am spus difera de la avocat la avocat si de la caz la caz. sunt avocati care nu cer nimic pentru consultatie urmand sa le platiti onorariul doar daca preiau cazul. daca intr-adevar nu aveti posibilitatea de a va deplasa la cebinetul unor avocati pt aceste detalii puteti lua de pe intrenet numarele de telefon ale cabinetelor si intreba acolo direct. sau pe e-mail.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Mostenirea bat o vina marinica71 marinica71 parintii mei au fost casatoriti 20 de ani.in urma casatoriei au rezultat doi copii eu si fratele meu.cei doi(parintii) au achizitionat in timpul casatoriei un ... (vezi toată discuția)
Drept/ordinea la sccesiune tiberiu1001 tiberiu1001 Buna ziua, Cine sunt mostenitorii in urmatorul caz: Familie formata din sot, sotie si 2 copii. Sotul si sotia au fiecare cate 2 frati. Primul decedeaza ... (vezi toată discuția)