avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... E-mailurile ca proba in proces litigiu in munca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

E-mailurile ca proba in proces litigiu in munca

Mai exact intr-o contestare a unui sanctiuni disciplinare, e-mailurile pot constitui proba in proces? Daca da, acestea cum se ataseaza, sub ce forma?

Fiind litigiu de munca, inteleg ca probele trebuie aduse/ cerute angajatorului. Cum se poate proba ca mailurile nu sunt editate? Practic, cum ajung in instanta? Se pot folosi ca proba?

De asemenea, anumite proceduri interne, dar fara semnaturi, ci doar electronice, se pot folosi? Sau discutii pe messenger / chat-ul intern.

Ce alte probe ar putea avea valoare juridica?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 23:08, 14 Iunie 2014
Comunicarile prin email pot constitui probe in dosar.
1. Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.(art.272 C.mun.)
Astfel in procesul declanşat de dvs pentru contestarea măsurii concedierii disciplinare, angajatorului îi revine sarcina probei. Acesta trebuie sa dovedeasca săvârşirea abaterii disciplinare de către dvs.

2. Potrivit Codului de procedura civila, art. 267: Inscrisurile in forma electronica, inscrisurile facute in forma electronica sunt supuse dispozitiilor legii speciale.
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Bun, angajatorul depune mailurile. Aveti idee sub ce forma? Daca nu le depune complet, am acces la ele, le pot verifica, mai pot adauga alte probe dupa intampinare?

Conform art 201, ar insemna ca angajatorul depune in 25 zile aceste documente, iar eu mai am 10 zile sa ofer raspuns la intampinare (gen alte probe, explicatii?). Dupa care se comunica angajatorului raspunsul meu din dosar. Si in 3 zile, se stabileste termenul de judecata.
Am inteles corect?

O alta intrebare era sub ce forma se depun e-mailurile si daca exista vreo certitudine ca nu au fost editate anterior?

Inscrisuri electronice pot fi si discutii pe chat? Care sunt legile acelea speciale?


Art. 201: Fixarea primului termen de judecata
(1) Judecatorul, de indata ce constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, dispune, prin rezolutie, comunicarea acesteia catre parat, punandu-i-se in vedere ca are obligatia de a depune intampinare, sub sanctiunea prevazuta de lege, care va fi indicata expres, in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 165.
(2) Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care este obligat sa depuna raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare. Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.
(3) In termen de 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.

Corespondenta prin email se depune la dosar pe suport de hartie. Nu se mai comunica partii adverse raspunsul la intampinare ci raspunsul se va studia direct de la dosarul cauzei.
Se pot folosi ca proba e-mailurile de la angajator.

Alte discuții în legătură

Care sunt etapele procedurale ale unui partaj? ContSters284802 ContSters284802 Buna seara. As dori, daca se poate, sa ma lamureasca si pe mine cineva de etapele procedurale ale unui partaj, adica in momentul depunerii cererii de chemare ... (vezi toată discuția)
Mi s-a cerut să depun răspuns la întâmpinare cu zece zile înainte de prima înfățișare dar l-am depus doar cu două-trei zile înainte. se poate să îmi fie refuzate probele propuse? N Sireteanu N Sireteanu Buna. Daca intr-un proces mi s-a cerut sa depun Raspuns la intampinare cu zece zile inainte de prima infatisare si acesta a fost depus doar cu doua-trei zile ... (vezi toată discuția)
Procedura prealabila roberto27 roberto27 Buna ziua, Ce inseamna : \" Cauza se află în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată. \" si cat poate dura pana la inceperea efectiva a ... (vezi toată discuția)