avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expropriere utilitate publica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expropriere utilitate publica

Va rog sa ma ajutati unde este scris in lege sau cod civil aceasta fraza''Despăgubirea reprezintă contravaloarea imobilului expropriat şi a tot ceea ce se încorporează şi se uneşte cu acesta, la data exproprierii, excepţie făcând construcţiile, astfel cum sunt definite de lege.''
Cel mai recent răspuns: RaluMatei , utilizator 12:31, 12 Iunie 2014
Art. 44 alin. (3) din Constituţie, „Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”
Art. 562 alin. (3) NCC dispune că exproprierea se poate face numai pentru o cauză de utilitate publică, ce este stabilită potrivit legii, cu o justă şi prealabilă despăgubire, fixată de comun acord între proprietar şi expropriator; în caz de divergenţă asupra cuantumului despăgubirilor, acestea vor fi stabilite pe cale judecătorească.
Art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţia europeană a drepturilor omului din 1950 prevede că „nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică, în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional”
Legea nr. 33/1994 (Republicata 2011) privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica Art. 26. - (1) Despagubirea se compune din valoarea reala a imobilului si din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane indreptatite.
(2) La calcularea cuantumului despagubirilor, expertii, precum si instanta vor tine seama de pretul cu care se vand, in mod obisnuit, imobilele de acelasi fel in unitatea administrativteritoriala, la data intocmirii raportului de expertiza, precum si de daunele aduse proprietarului sau, dupa caz, altor persoane indreptatite, luand in considerare si dovezile prezentate de acestia.
(3) Expertii vor defalca despagubirile cuvenite proprietarului de cele ce se cuvin titularilor de alte drepturi reale.
(4) In cazul exproprierii partiale, daca partea de imobil ramasa neexpropriata va dobandi un spor de valoare ca urmare a lucrarilor ce se vor realiza, expertii, tinand seama de prevederile alineatului precedent, vor putea propune instantei o eventuala reducere numai a daunelor.
asta am gasit si eu , dar nu asta vroiam

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire in caz de expropriere OvidiuRo OvidiuRo Buna ziua, imobilul in care avem inchiriate 2 spatii comerciale urmeaza a fi expropriat si demolat de primarie. Intr-una dintre spatii avem activitate, in ... (vezi toată discuția)
Contestare suma despagubire pt expropriere Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Buna ziua, Pentru a contesta suma oferita de stat pt expropiere (e cazul autostrazii Buc - Brasov), e musai sa ne adresam instantei? Eu am gasit in Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Expropiere nataliadinu nataliadinu Buna seara, Conform noului PUG ce va intra in vigoare in 2016 este implementat un pasaj care trece exact prin locul unde detin proprietatea. Din cauza ... (vezi toată discuția)