avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare din somaj , drepturi si indatoriri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare din somaj , drepturi si indatoriri

Buna ziua

Am 47 de ani si dupa ce am stat in somaj 8 luni am gasit un loc de munca cu contract individual perioada nedeterminata .Contractul se va incheia luni pe 16 iunie 2014 iar urmatoarea viza pe carnet de somaj este marti pe 17 iunie 2014

Intrebarea mea este cum trebuie sa procedez , ce trebuie sa fac si ce acte trebuiesc pentru a beneficia si de drepturile legale la incadrarea din somaj. Atat eu cat si angajatorul am ajuns la un salariu net de 750 lei . Mai este in vigoare aliniatul prin care pot beneficia si de un 30% din valoarea somajului ? Ce acte trebuie sa duc atat la angajator cat si la AJOFM ?
Se poate un calcul?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: roxana69 , utilizator 09:20, 15 Iunie 2014

Art. 72 din Legea nr.76/2002:

(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
...

Art.40 din Normele de aplicare a legii somajului:
(1) Drepturile prevãzute la art. 72 din lege se acordã numai dacã persoanele îndreptãţile vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, în termen de maximum 60 de zile de la data încetãrii dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajãrii, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 10;
b) înştiinţare emisã de angajator privind încadrarea în muncã;
c) actul în baza cãruia au fost încadrate în muncã, în copie;
d) document emis de angajator, din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoana respectivã.
(2) Sumele neîncasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevãzut de lege.


Deoarece incadrarea dvs. in munca se face pe o perioada nedeterminata, plata indemnizatiei de somaj va inceta.
Dar daca un angajm o persoana care vine din somaj,dar angajarea se face pe 3 luni (2 ore/zi), persoana mai are dreptul la indemnizatie de somaj?
Avand in vedere ca incadrarea in munca s-a facut pe durata determinata, atunci potrivit art.45 din Legea nr.76/2002,alin.1lit.c, plata indemnizației se suspenda.

Art. 45 din Legea nr.76/2002:
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
....
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni;
...
(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c), e)–i) şi k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
....

La incetarea c.i.m. , se va relua plata indemnizatiei de somaj daca cererea este depusa in termen de 30 de zile calendaristice de la data incetarii c.i.m.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

30% din indemnizatia de somaj - art. 72 din legea nr. 76/2002 dreptaciul dreptaciul 1) In cazul in care ma angajez cu contract de munca pe perioada nedeterminata beneficiez de 30% din indemnizatia de somaj? 2)Ce acte,demersuri trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Somaj... pandatao pandatao Buna ziua! De curand am obtinut indemnizatia de somaj pe termen determinat. Am auzit ca daca intre timp imi gasesc de lucru statul imi da 3o% parca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj hp777 hp777 Buna ziua. La data prezentei beneficiez de indemizatie de somaj, si doresc sa stiu care este procedura de a anunta AJOFM privind angajarea cu CIM, care sunt ... (vezi toată discuția)