avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare masina SH - achizitie TVA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare masina SH - achizitie TVA

Buna ziua,

Am gasit un tip (pare de incredere, din ce imi povesteste), care are o firma care se ocupa cu masini second-hand din spatiul intracomunitar (Germania), deci le cumpara de acolo cu TVA, ulterior le fac dovada nemtilor ca sunt platitori de TVA, iar nemtii le inapoiaza TVA-ul platit.
L-am contactat pe tip, si procedura e cam asa:
- eu ma uit pe net ce masina imi place, ii spun lui, el ia legatura cu dealerul respectiv din Germania, platesc un avand de 10%, si masina se pune pe platforma (toata treaba cu actele o fac ei, inteleg ca asa la distanta);
- cand soseste in Romania, platesc restul contravalorii masinii, plus un comision de 5% si transportul 500E.
- firma respectiva imi da fiscal, dupa ce fac RAR-ul la masina.

Nu mi-e foarte clar ce e acest "fiscal"? Ce atesta el?

Deci masina aia cand e luata pe firma, apoi ulterior cand e trecuta pe persoana fizica, eu va trebui sa platesc TVA-ul? Tipul imi zice ca, legal, mi se emite factura cu TVA nedeductibil si eu nu mai am treaba cu plata tva-ului.
Stiu ca se fac multe "smecherii" din astea in care se pierde tva-ul pe drum, si statul roman e pagubit.
Daca facem ca mai sus, pot sa am probleme ulterior, la inmatriculare?

Cat de legal este acest lucru, tinand cont ca factura din Germania va fi emisa pe numele lor? Cum ma pot proteja de eventualele probleme cu proprietate asupra autoturismului in conditiile date?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Roger25 , utilizator 12:04, 26 Iulie 2014
eu stiu asa:  Caz 1-vanzatorul e pj platitoare de TVA si cumparatorul este o persoana fizica, acesta nu datoreaza TVA in Romania deoarece bunul este impozitat in celalalt stat membru. Furnizorul emite deci o factura in care este inscris TVA.
Caz 2-ersoanele fizice sau persoanele juridice neinregistrate in scopuri de TVA care nu datoreaza TVA la achizitia intracomunitara a unui autovehicul, sunt obligate sa depuna la dosarul pentru Serviciul de Inmatriculari un “Certificat” din care rezulta ca nu se datoreaza TVA in Romania. Acesta se obtine de la Administratia Fiscala de care apartine persoana in cauza, in baza unei cereri, care trebuie sa fie insotita de documentul de achizitie si de un document din care sa reiasa data primei inmatriculari.
Dvs vreti sa luati masina pe firma sau pe pf? Pt ca avand in vedere ca practic cumparati masina de la acel "tip" veti plati pretul la care v-ati inteles indiferent daca va factureaza suma x cu tva inclus sau suma y+tva care este tot in valoare de x.
Deci acel tip are o firma auto, eu m-am inteles cu el la un pret, adica atunci cand va ajunge masina in romania (pe platforma), eu ii platesc pretul net (cel fara TVA, care apare pe mobile.de). El a zis ca va cumpara masina din banii firmei (nu stiu cum, net sau brut, nu ma intereseaza), si ca dupa ce va veni in romania si ii platesc restul de bani, imi va da acel "fiscal". Ce inseamna acest lucru? La ce trebuie sa fiu atent in acest caz?

Eu sunt persoana fizica, care vrea sa cumpere masina de la acel tip care are firma (si care la randul lui a luat-o de la dealerul neamt). Deci el ia masina pe firma, apoi o trece pe persoana fizica (eu). Ulterior, cica eu nu mai am treaba cu TVA-ul si imi spune ca nu o sa am probleme.
E legal ce face?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2014
Roger25, utilizator
in momentul in care achizitioneaza al autoturismul devine proprietar deci dvs il cumparati de la el cu factura si/sau contract de vanzare cumparare. Persoana fizica nu datoreaza TVA in Romania, va plati TVA in tara de origine. Va obtine de la ANAF certificatul din care reiese ca nu datoreaza TVA in Romania, pe care il va depune la dosarul de inmatriculare.
Va rog insa sa mai asteptati raspunsuri deoarece legislatia in domeniul acesta se schimba des si poate nu sunt eu la zi.
luissiana a scris:

in momentul in care achizitioneaza al autoturismul devine proprietar deci dvs il cumparati de la el cu factura si/sau contract de vanzare cumparare. Persoana fizica nu datoreaza TVA in Romania, va plati TVA in tara de origine. Va obtine de la ANAF certificatul din care reiese ca nu datoreaza TVA in Romania, pe care il va depune la dosarul de inmatriculare.
Va rog insa sa mai asteptati raspunsuri deoarece legislatia in domeniul acesta se schimba des si poate nu sunt eu la zi.



Pai nu, ca teoretic eu nu iau masina de la o persoana fizica, ci de la firma lui, nu? Ma gandesc atunci ca firma aia va trebui sa-mi dea factura cu TVA, nu? E legal sa mi-o dea fara TVA, sau as putea avea probleme dupa aia pe la ANAF?
Intreb pt ca nu stiu nici eu exact, desi stiu ca chestiile astea se practica destul de mult :)
ce banuiesc eu:
- firma nemteasca emite factura catre firma romaneasca cu TVA 0% (neimpozabil in Germania) daca firma romaneasca are drept de deducere TVA (cod cu RO). Firma romaneasca se inregistreaza automat cu TVA 24%. Va vinde Dumneavoastra la acelasi pret cu TVA 24%. Pentru Dumneavoastra TVA este nedeductibil, pentru ca o pf nu deduce TVA, dar veti plati la valoare+TVA romanesc.
- O alta varianta este ca firma romaneasca n-are drept de deducere TVA (fara cod VAT), dar atunci firma nemteasca va factura catre firma romaneasca masina la pretul net + TVA nemtesc 19%, care este pretul final. Firma romaneasca va trebui atunci sa va factureze, cu TVA 0% ca n-are drept de deducere, la cel putin valoarea facturata de nemti.
- S-ar putea sa mai fie si varianta in care primiti direct factura de la firma nemteasca, firma romaneasca fiind un simplu comisionar, dar atunci veti avea pretul+TVA nemtesc

Cred c-ar fi bine sa-l mai intrebati despre ce vrea sa faca, eu unul nu vad o modalitate prin care sa nu platiti TVA, fie in RO, fie in DE. Atentie, Dumneavoastra in niciuna dintre cele 3 variante nu veti plati TVA in mod direct catre catre statul roman sau german ci, in pretul de achizitie, catre firma care va vinde si aceea va trimite TVA. Fiscalul ala o fi factura fiscala, care atesta inregistrarea de TVA?!
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Achizitie masina germania misaaa misaaa revin din nou cu aceeasi speta: - PFA norma de venit ,prestari servicii intracomunitare, inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI , am cod valid de ... (vezi toată discuția)
Cum se deduce tva-ul auto? MrFB MrFB Buna ziua, Intentionez sa cumpar un autoturism second hand pentru firma mea,autovehicul ce va fi utilizat pentru deplasari in scop de job. Am gasit o firma ... (vezi toată discuția)
Plata tva - achizitie masina din germania pe firma platitoare de tva Airscape Airscape Buna ziua, Vreau sa achizitionez o masina SH din Germania, pe firma (mea) platitoare de TVA, la pretul netto (fara TVA-ul nemtesc). Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)