avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie masina germania
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie masina germania

revin din nou cu aceeasi speta:
- PFA norma de venit ,prestari servicii intracomunitare, inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI , am cod valid de TVA pt UE.
- vreau sa cumpar o masina din germania pana in 10.000 euro de la o societate care se ocupa cu vanzari de masini second hand; firma din germania are cod valid de TVA.
intrebare: care cod de TVA rebuie comunicat vanzatorului pt a fi scutit de plata TVA ? CUI SAU CIF?
in care cazuri sunt scutit de plata TVA atat in germania cat si in romania?
multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 07:05, 19 Decembrie 2011
Trebuie sa comunicati codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, si anume CIF-ul. Iar CIF-ul este CUI-ul cu RO in fata.
In acest caz, vanzatorul din Germania va efectua o livrare intracomunitara scutita de TVA, iar Dvs. in Romania veti realiza o achizitie intracomunitara pentru care veti aplica taxare inversa. Deci nu veti face o plata efectiva de TVA ci doar veti inregistra 4426=4427 si veti declara achizitia in D390. Mult succes!
multumesc frumos.
o precizare: C.U.I. PT romania are un nr.28047..........si C.I.F. cu RO 28093....
deci sunt diferite.acum care il comunic?:(

De la data de 1 ianuarie 2007, codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit persoanelor juridice impozabile de către organul fiscal competent are prefixul "RO" conform Standardului Internaţional ISO 3166 - alpha 2, urmat de codul de identificare fiscală.

Prin urmare, cel cu RO.....
multumesc de raspuns, dar....
am sunat la finante si mi-au spus ca daca nu sunt platitor de tva in romania nu pot face taxare inversa; firma din germania aplica la factura marja profitului in regim de second-hand (nu stiu ce o fii si in ce procent) sau tva-ul lor de 19% .
taxarea inversa se face daca ambele firme sunt platitoare de tva.
va rog detalii. multumesc
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
misaaa, utilizator
daca nu sunteti platitor de tva in romania aveti doua optiuni:
1. folositi codul de tva intracomunitar, iar furnizorul va factureaza fara tva, urmand sa platiti tva in romania, prin decontul special de taxa, formular 301
2. nu folositi codul de tva intracomunitar, iar furnizorul va factureaza cu tva nemtesc

avand in vedere ca in germania cota de tva este 19%, iar in romania 24%, varianta a doua este mai avantajoasa.

ar mai fi si varianta tva asupra marjei de profit, insa aici numai furnizorul german stie daca poate sa aplice acest regim, in functie de modalitatea sa de achizitie a autovehiculului.

Alte discuții în legătură

Tva masina din germania Alex2424 Alex2424 Reprezint o firma neplatitoare de TVA din romania si as dori sa cumpar o masina din Germania. Valoarea masinii este de peste 10.000 Euro. Din cate am citit, ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara auto second-hand (detalii tva) Ovidiu_minos Ovidiu_minos Buna ziua, as dori, va rog, sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: Doresc sa achizitionez un autoturism second hand (de la o firma specializata in ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara autoturism second-hand simina_anca simina_anca O societate comerciala(platitoare de TVA si inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari) doreste sa achizitioneze un autoturism second-hand din ... (vezi toată discuția)