avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

De ce beneficiaza un angajat daca a fost accidentat de o masina in drumul spre munca?i
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:41, 25 Iunie 2014
Accidentul de munca trebuie anuntat in cel mai scurt timp la ITM teritorial, trebuie demonstrat ca a fost accident de munca, (desi a fost in drum spre locul de munca). Desigur ca in caz de vatamare corporala se poate beneficia de concediu medical. Despagubiri financiare se obtin mai sigur daca dvs. aveti incheiata o polita persoanala de asigurare.
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are
cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art.5 lit. f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Poate fi accident de munca evenimentul produs, daca sunt indeplinite conditiile de la
-art.30 al.(1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
lit.g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator şi invers.
Cazul dvs. se incadreaza la textul subliniat mai sus. Prin urmare, trebuie sa anuntati angajatorului, de urgenta, evenimentul produs. Angajatorul are obligatia sa anunte evenimentul la ITM, sa cerceteze evenimentul si sa constate daca se incadreaza ca accident de munca (art.5 lit.g).
Referitor la drepturile angajatului in urma producerii unui accident de munca cititi comentarii aici: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident din cauze patologice Anca1983 Anca1983 Bună seara. Va rog sa imi explicați ce demersuri trebuie făcute de către specialistul ssm la ITM în cazul în care un angajat, cu probleme de sănătate ... (vezi toată discuția)
Angajati batuti de hoti Mika2014 Mika2014 Buna ziua, Am o intrebare: 2 angajati pazeau materiale la un depozit (nu erau angajati ca paznici). In timpul noptii au venit 3 hoti care i-au batut si au ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular ... MariaTocileanu MariaTocileanu Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular in timpul programului de lucru este considerat accident de munca? Se comunica la ITM?Va ... (vezi toată discuția)