avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copiii unui concubin mostenesc pe celalalt concubin?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copiii unui concubin mostenesc pe celalalt concubin?

Buna ziua. As dori si eu un raspuns la o intrebare mai complicata despre o mostenire. Sper ca am nimerit locul potrivit unde sa intreb fiindca nu sunt prea bun la calculatoare.

Suntem 4 frati. Mama mea a trait in concubinaj cu un barbat un anumit timp. Acesta si-a adus dintr-o casnicie anterioara 2 fete. Cand tatal lor a murit, mama le-a dat tot pamantul acestuia lor. Cand s-au dat titlurile de proprietate, una dintre acele 2 fete s-a trecut ca mostenitoarea defunctului pentru a beneficia de subventii. Acum mama a murit iar aceasta fata "mostenitoare a defunctului" cere jumatate din pamanturile mamei, iar noi restul de 5 sa impartim cealalta jumatate intre noi.

As vrea sa stiu ce se poate face in cazul acesta si ce anume inseamna "mostenitoare a defunctului".

Multumesc,
Aurel
Cel mai recent răspuns: CI Ioana Butan , Avocat 18:49, 11 Mai 2009
Copii concubinului nu au niciun drept la mostenirea mamei dumneavoastra. mostenitoare a defunctului, inseamna ca il mosteneste pe tatal ei. ( defunct este sinonim cu decedat)
Dvs. cei 4 frati o mosteniti pe mama dvs. iar celelalte 2 fete (ale concubinului) il mostenesc numai pe tatal lor, nu au cum sa o mosteneasca pe mama dvs.

Av. Ana Florea
Copii concubinului mamei dvs nu o pot mosteni pe mama dv, cele 2 fice ale defunctlui concubin fiind mostenitoare numai ale tatalui lor, adica numai ale bunurilor detinute legal de acesta. Prin urmare nu aveti de ce sa impartiti bunurile lasate mostenire de mama dv cu cele 2 fice ale decedatului (defunctului).
Acum mama a murit iar aceasta fata "mostenitoare a defunctului" cere jumatate din pamanturile mamei, iar noi restul de 5 sa impartim cealalta jumatate intre noi.
As vrea sa stiu ce se poate face in cazul acesta si ce anume inseamna "mostenitoare a defunctului".

Fiicele concubinului nu sunt rude cu mama dv., astfel ca acestea nu pot veni la mostenirea lasata de mama dv.
Pe cale de consecinta, acestea nu-l pot mosteni decat pe autorul lor, concubinul mamei predecedat. Astfel, in mod corect, mama dv. le-a dat pamantul defunctului, deoarece dv., fiii concubinei defunctului nu aveati niciun drept.
Dezbateti succesiunea la notar, toti fratii, fiii mamei decedate si punct.
Concubinajul nu este reglementat in legislatia noastra, iar rudele concubinului nu devin rude cu rudele celuilalt concubin. ;)
Va multumesc pentru raspunsuri.
Dansa tot insista ca fiind "mostenitoare a defunctului" insemna ca are drept mai mult ca noi asupra pamantului propriei noastre mame. Multumesc pentru clarificare. Inca o intrebare va rog, imi puteti spune un articol de lege sau ceva care sa ateste lucrul acesta?

Alte discuții în legătură

Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)
Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sot fara copii geta2005 geta2005 Sotul meu a decedat acum 12 ani .Nu avem copii el nu are frati ,surori si mama lui a decedat acum 8 ani Cat a fost in viata nu a ridicat nici o pretentie ... (vezi toată discuția)