avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere la tva trimestrial
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere la tva trimestrial

Buna seara! Detin un SRL infiintat in 2012, platitor de tva lunar si impozit pe venit, am facut si o achizitie intracomunitara in aprilie 2014 . Intrebarea mea este daca pot trece la tva trimestrial in cursul anului, de ex. cu 01.07.2014. multumesc anticipat pt.raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:32, 9 Iulie 2014
Buna ziua!
Achizitia intracomunitara este de bunuri sau servicii?
Nu puteti trece la tva trimestrial in anul 2014 daca achizitia este de bunuri.
Modificarea vectorului se face la inceputul anului in functie de cifra de afaceri. (tva lunar la tva trim.).
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Elis Ismail, Contabil
Daca achizitia intracomunitara a fost de bunuri, exista obligatia de a modifica perioada TVA de la trimestru la luna incepand cu 1.04.2014. Deoarece achizitia a avut loc in prima luna a trimestrului. Pentru modificarea perioadei se face declaratia 092. Daca achizitia intracomunitara este de servicii nu se modifica periada de declarare a TVA-ului.
dintr-o eroare am scris ca achiziia s-a facut in 2014, rectific, este vb de anul 2013. avand in vedere ca a trecut un an, intreb dc. pot face trecerea in cursul anului 2014, sau tb sa astept luna ian.2015?
Buna ziua!
Trecere la tva trimestrial o puteti face incepand cu ianuarie 2015.-art.156^1 alin.6^2 din CF.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2014
Elis Ismail, Contabil
Daca in 2013 s-a efectuat achizitia intracomunitara de bunuri, doar din 01.01.2015 se poate reveni la TVA trimestrial, si doar daca in 2014 nu se efectueaza achizitii intrac. de bunuri.


ART. 156^1 Perioada fiscală
(6^2) Persoana impozabilă care potrivit alin. (6^1) este obligată să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie, şi va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent şi pentru anul următor. Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziţie intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală. În acest sens va trebui să depună declaraţia de menţiuni prevăzută la alin. (6).




ART. 156^1 Perioada fiscală
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România conform art. 132 şi 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la perioada fiscala lunara - achizitie intracomunitara andreea_flori andreea_flori Buna ziua, Daca am efectuat o achizitie intracomunitara de marfa in luna feb ( marfa facturata in 28 februarie 2014) incepand cu ce luna trecem la perioada ... (vezi toată discuția)
Optiune plata tva lunar sau trimestrial CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua. La un PFA, pe linga veniturile obtinute in tara , obtin , la 3-4 luni cca 100 euro, din strainatate., reprezentind comision pt activitate in ... (vezi toată discuția)
Termen de depunere d390 adrianabresug adrianabresug o micro care declata trimestrial tva-ul cum depune 390 tot la trimestru ? (vezi toată discuția)