avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despre divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despre divort si partaj

buna ziua...cum se procedeaza si ce solutii sunt pentru divort si partaj:
suntem casatoriti din 2003,apartamentul s-a cumparat in 2004 si este pe numele ambilor soti;apartamentul a fost cumparat cu o parte din bani in mana si un credit de 7000 euro(in 2007 creditul fiind achitat)
tot in 2007,sotul a facut un alt credit pentru nevoi personale(in urma caruia si-a achizitionat o masina,pe care anul trecut a vandut-o),si a girat cu apartamentul....in contractul de ipoteca ...sunt codebitor...(creditul este pe 25 de ani)
se poate face partaj,care sunt conditiile,ce sanse sunt,cum se procedeaza?
astept un raspuns....va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Amalia Jora , Mediator 10:41, 27 Iunie 2014
Bună ziua.
Procedura se poate desfășura la notar sau la starea civilă dacă ambii soți se înțeleg și în instanță dacă unul dintre soți nu este de acord, referitor la divorț.
Pe scurt, divortul se poate pronunța prin intermediul instanței, notarului ori la ofițerul de stare civilă. În funcție de alegere procedura este mai scurtă sau invers, de asemenea și costurile diferă.
Partajul se poate face la notar sau în instanță. Fiind vorba de o ipotecă asupra apartamentului mai mult ca sigur se va realiza prin instanță. Regula de bază este că fiecărui soț îi va reveni 50% din bunurile comune, însă dacă se demonstrează și se va cere, cel ce a contribuit cu bunuri proprii ori cu bani rezultați din vanzarea bunurilor proprii va avea o cotă mai mare de 50% din apartament.
Apartamentul va reveni de regulă unui adintre soți, celalalt urmând să primească sultă, adică contravaloarea în bani aferentă cotei ce ii se cuvine.
Fiind instituită o ipotecă asupra apartamentului, va trebui să chemați în judecată și banca, pentru că și acesteia îi revine o cotă să spunem din totalitatea bunurilor comune pe cale le împărțiți, proporțională cu datoria rămasă neachitată, concret veți partaja obligațiile asumate în timpul căsătoriei astfel că și banca va avea un cuvât de spus.
În principiu nu este o procedură complicată, pentru că vorbim de o împărțire a bunurilor.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
ContSters318277, utilizator
Bancile lupta (si cam reusesc) sa va tina pe ambii in plasa, adica chiar daca divortati, chiar daca ii platiti sotului o sulta, sau va plateste sotul d-voastra pt. o parte din apartament, banca tot il va tine pe cel care a platit sulta ca si codebitor.
Daca sunteti de acod in toate privintele (divort si modul de impartire a bunurilor), cel mai rapid se poate rezolva la notar, dar este mai costisitor. Daca, insa unul dintre soti nu este de acord, mai exista o metoda de rezolvare a neintelegerii, si anume la mediator. Aici aveti avantajul ca va puteti gasi o solutie de comun acord si reciproc avantajoasa si nu una impusa de judecator. Pe urma, cu acordul de mediere va puteti prezenta la notar sau in instanta pentru a putea fi pronuntat divortul. Luati legatura cu un mediator si el va va explica mai in amanunt despre ce este vorba. Invitati si banca la mediere. Puteti obtine lucruri interesante, totul este negociabil daca esti deschis la comunicare. Mult succes.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Amalia Jora, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori si partaj luminitalenuta luminitalenuta buna ziua, am si eu o intrebare.am inaintat actiunea de divort iar luna viitoare ar trebui sa avem prima infatisare. am introdus actiune de divort simpla fara ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj john_valentyn john_valentyn Buna seara, As dori sa divortez de sotia mea de comun acord. Avem impreuna o masina care este pe numele meu, cumparata in timpul casatoriei si un apartament ... (vezi toată discuția)
Mediator, reprezentare in instanta cerebel33 cerebel33 Buna dimineata, care este legea ref la faptul ca mediatorul care mediaza partile intr-un dosar de partaj nu are dreptul sa reprezinte partea ... (vezi toată discuția)