avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Se depune declaratia 010 dupa efectuarea importului
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Se depune declaratia 010 dupa efectuarea importului

Buna ziua,
Am facut un import in luna iunie ( firma platitoare de tva, declaratii trimestriale).
Se depune declaratia 010 sau 092?
De la finante mi-a spus ca numai 092.
Multumesc!!!
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 14:49, 28 Iunie 2014
Potrivit Cod fiscal:

ART. 131 Importul de bunuri

Importul de bunuri reprezintă:

a) intrarea pe teritoriul Comunităţii de bunuri care nu se află în liberă circulaţie în înţelesul art. 24 din Tratatul de înfiinţare a Comunităţii Europene;

b) pe lângă operaţiunile prevăzute la lit. a), intrarea în Comunitate a bunurilor care se află în liberă circulaţie, provenite dintr-un teritoriu terţ, care face parte din teritoriul vamal al Comunităţii .


Probabil ca va referiti la achizitie intracomunitara de bunuri, care este :

ART. 130^1 Achiziţiile intracomunitare de bunuri

(1) Se consideră achiziţie intracomunitară de bunuri obţinerea dreptului de a dispune, ca şi un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinaţia indicată de cumpărător, de către furnizor, de către cumpărător sau de către altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.


Si atunci daca sunteti platitor de TVA trimestrial, depuneti 092 in baza:

Cod fiscal: ART. 156^1 Perioada fiscală

(6^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2)—(6), pentru persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:

a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;

b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligaţia depunerii unui decont de taxă conform art. 156^2 alin. (1);

c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.


OPANAF 1165/2009:

Formularul (092) „Declarație de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România” se completează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară...

Prin D092 se actualizeaza vectorul fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată ce utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Daca este import nu aveti nici o obligatie
Daca este AIC = 092.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitar kerekesmargo kerekesmargo ca achizitia intracomunitar de servicii se schimba perioada fiscala de la trimestru la luna (vezi toată discuția)
Modificare vector fiscal la import masina ue? lylyan lylyan Buna ziua O societate(micro) - cu depunere TVA trimestrial, a cumparat in sept. un autoturism din Germania - amandoua sunt inreg in ROI. Dupa aceasta ... (vezi toată discuția)
Decont tva perioada fiscala luna sau trimestrul consela consela Am urmatoarea situatie: -o firma nou infiintata in iulie 2011 initial neplatitoare de tva si microintreprindere. domeniu activitate caen 4690-comert cu ... (vezi toată discuția)