avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporuri salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporuri salariale

Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare efectuate in cursul saptamanii,spor ore suplimentare efectuate in zilele de sambata - zi si noapte.De asemenea as dori sa aflu numarul maxim de ore suplimentare pe care le poate efectua un angajat si cui se poate adresa acesta daca angajatorul il obliga sa le depaseasca.Ce risca angajatorul in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:49, 28 Iunie 2014
1. munca de noapte:
art.126 C.mun. , Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Astfel, legea lasă la aprecierea părţilor contractului individual de muncă opţiunea între reducerea programului de lucru cu o oră, dar cu menţinerea salariului, şi menţinerea programului normal de lucru dar cu adăugarea unui spor la salariu de minimum 15% pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.

2.munca suplimentara
Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila
in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. munca in zilele de repaus saptamanal
Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
...

In acest caz, legea nu prevede care este cuantumul sporului minim .Acesta poate fi stabilit fiein cuantum fix , fie in cuantum procentual in c.i.m.,in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatie munca suplimentara emilianmarius emilianmarius am o nelamurire in privinta munci!au dreptul patroni sa tina oamenii la lucru peste program? de exp programul de lucru este de 8 ore patrononul tine in fiecare ... (vezi toată discuția)
Plata orelor de munca de weekend adrianabala adrianabala Am un contract de munca de 8h/zi , 40h pe saptamana. Programul de lucru este in ture de 7h/zi si un weekend cu 13h sambata si 11h duminica. Cum se platesc ... (vezi toată discuția)
Codul muncii marcelm marcelm ce articol din codul muncii se incalca daca?.. eu lucrez 12 cu 24 /12 cu 48 si sunt pontat 8 ore de luni pana vineri 40 de ore( lucrez inclusiv sambata si ... (vezi toată discuția)