avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Corectare eroare contabila
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Corectare eroare contabila

Buna ziua,

as dori sfatul dvs ptr a solutiona o eraore contabila descoperita acum, azi, care provine din anul 2013 , si care se continua si in acest an.

Am preluat o noua firma si am descoperit ca in soldul creditor al contului 4418 figureaza o suma, drept urmare am anuntat clientul ca are de plata imp pe venit suma X.In urma cerecetarilor s-a adeverit ca plata imp pe venit efectuat trimestrial a fost ctbilizat gresit adica cu nota ctbla 698=5121 si nu 4418=5121....Pe anul 2013 , respectiv pe anul 2014. Ce mai pot eu sa fac?, cum pot sa corectez? Rog frumos ajutor dpdv contabil si fiscal.

va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: mimi puscasu , utilizator 14:31, 10 Iulie 2014
Corectarea erorilor contabile, se efectueaza potrivit Ordin 3055/2009:

Corectarea erorilor contabile

63.
(1) Erorile constatate în contabilitate se pot referi fie la exerciţiul financiar curent, fie la exerciţiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectuează la data constatării lor.
....
(4) Corectarea erorilor aferente exerciţiului financiar curent se efectuează pe seama contului de profit şi pierdere.
..........
(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere erorile nesemnificative.

Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.

(7) În notele la situaţiile financiare trebuie prezentate informaţii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii.



Deci d-voastra prin Politicile contabile adoptate in societate ati definit ce este eroarea semnificativa.

Daca e semnificativa, corectia an 2013 se efectueaza prin 1174. Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile, iar daca nu prin 121.


Potrivit Ordin 3055/2009:

249 -
(2) În cazul corectării de erori care generează pierdere contabilă reportată, aceasta trebuie acoperită înainte de efectuarea oricărei repartizări de profit.


Corectia anului 2014 se efectueaza prin stornare si inregistrarea corecta.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
SI CARE ERA CONTUL CORESPONDENT PENTRU CONTUL 4418 PE CARE L-ATI GASIT CREDITOR?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stornare impozit profit an precedent georgiapopa georgiapopa Buna ziua, se poate storna o inregistrare eronata 691=441 pt anul trecut? Cum se poate face, ce inregistrari contabile? Multumesc pt ajutor. (vezi toată discuția)
Inregistrare gresita ContSters170028 ContSters170028 Buna dimineata. In octombrie 2010, am emis o factura pentru un client, iar luna urmatoare a facut plata. In loc in o inregistrez: 411=512, am inregistrat-o ... (vezi toată discuția)
Lucrari constructie mirelanicola.72 mirelanicola.72 Unei sc i se factureaza de catre prestator in cursul anului 2011, doua situatii de lucrari constructii pentru o cladire. Fostul contabil inregistreaza ... (vezi toată discuția)