avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare donatie

Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca donatia?Cum pot intra in posesia unui duplicat al actului de donatie(avand in vedere ca notarul a refuzat sa ii elibereze duplicat)? Au vreo sansa ceilalti frati sa atace si sa castige in instanta casa donata?
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 17:00, 9 Iulie 2014
Ceilalti frati pot obtine reductiunea liberalitatilor excesive care incalca rezerva.Donatia se poate ataca la instanta in anumit termen, in functie de data intomirii actului .Sunt prea putine date pentru un raspuns exact.
In cazul in care vor cere reductiunea donatiei, cota celorlalti frati este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, li s-ar fi cuvenit ca moştenitori legali.
Deschideţi procedura succesorală după defunct, PE CALE JUDICIARÃ!
- Anexaţi cererii de chemare în judecată TITLUL DE PROPRIETATE al bunului pe care vreţi să-l partajaţi.
- Cereţi să se stabilească cotele în calitate de moştenitori.
- Cu siguranţă PÂRÂTUL VA DEPUNE LA DOSARUL CAUZEI O COPIE A ACTULUI DE DONAŢIE.
- Cereţi reducţiunea liberalităţilor excesive, aici clar s-a încălcat rezerva succesorală.
A se băga de seamă: Procedura succesorală este foarte complexă, se prezumă că acest caz este complex, este indicat consultarea unui jurist în vederea efectuării tuturor actelor procedurale din dosar.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
TheThunder49, utilizator
donatia i a facut -o in 1996 cu clauza de ingrijire(ceea ce nu a facut)
Nu exista donatie cu clauza de intretinere.
In acest caz este vorba despre un contract de intretinere, care se supune cu totul altor reguli.
Prezentati actul respectiv si, chiar in lipsa acestuia, mergeti la un avocat pentru a primi lamuriri si sfaturi concrete.

Alte discuții în legătură

Contract de donatie botezmada botezmada Buna ziua! Sotului meu i-a fost donata o casa, fara nici un fel de obligatii sau pretentii, in urma cu 9 ani de catre o familie, sot si sotie care au 3 ... (vezi toată discuția)
Despre donatie catre copilul tu pascamaria pascamaria Am 2 fiice una cu probleme psihice si cealalta sanatoasa.Pentru protectia lor am facut fiecareia donatie cate o proprietate cu conditia sa locuiesc pana ... (vezi toată discuția)
Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)