Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca donatia?Cum pot intra in posesia unui duplicat al actului de donatie(avand in vedere ca notarul a refuzat sa ii elibereze duplicat)? Au vreo sansa ceilalti frati sa atace si sa castige in instanta casa donata?
Avem reglementare pe noul cod şi o să vi le expun şi dumenavoastră:
ART. 1023 C. civ
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Aici vorbim de litera C, toate bune până aici......DAR ....
ART 1024 C. civ
Cererea de revocare
(1) Dreptul la acţiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an din ziua în care donatorul a ştiut că donatarul a săvârşit fapta de ingratitudine.
(2) Acţiunea în revocare pentru ingratitudine poate fi exercitată numai împotriva donatarului. Dacă donatarul moare după introducerea acţiunii, aceasta poate fi continuată împotriva moştenitorilor.
(3) Cererea de revocare nu poate fi introdusă de moştenitorii donatorului, cu excepţia cazului în care donatorul a decedat în termenul prevăzut la alin. (1) fără să îl fi iertat pe donatar. De asemenea, moştenitorii pot introduce acţiunea în revocare în termen de un an de la data morţii donatorului, dacă acesta a decedat fără să fi cunoscut cauza de revocare.
(4) Acţiunea pornită de donator poate fi continuată de moştenitorii acestuia.
Trebuie să demonstraţi că donatarul a săvârşit aceste fapte şi nu a fost iertat de către defunct, lucru care zic eu este mai greu de demonstrat.