avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare cazier judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare cazier judiciar

Buna ziua,
Vreau sa ma ajute cineva cu o informatie cu privire la stergerea/reabilitarea cazierului judiciar.
La cat timp/perioada se "sterge" cazierul daca am primit o condamnare de 6 luni de inchisoare cu suspendare a pedepsei si 2 ani termen de incercare ?
Perioada aceasta de 2ani si 6 luni expira la sfarsitul lunii iulie.
Multumesc !!
Intervine reabilitarea de drept dupa acest termen, dar este foarte posibil sa nu se faca mentiunile la cazier dupa trecerea acestui termen, astfel, este necesar sa va adresati instantei cu o cerere prin care sa se constate ca a intervenit reabilitarea de drept.
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:

a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate.
@thethunder49
este vorba de o condamnare in conditiile art.81 din vechiul cod penal, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, iar reabilitarea este una de drept, in conditiile art.86.
Da! Am citit eu superficial întrbarea! Mulţumesc pt atenţionare!
Dupa ce se va implini termenul de incercare ( care este compus din pedeapsa efectiv aplicata la care se adauga doi ani ) , in cazul in care nu a fost savarsita nicio infactiune intentionata care sa conduca la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei va opera reabiltarea de drept ( este aplicabila in virtutea legii, ope legis ).


Rebilitarea de drept poate fi constata si de catre instanta de judecata, in situatia in care cazierul contine mentiuni , dupa scurgerea termenului indicat mai sus.

Instanta de judecata va consta ca s-a implinit termenul de incercare, condamnatul , fiind , asadar, reabiltat de drept.

Reabilitarea inlatura consecintele si interdictiile ce decurg din condamnare .


In vederea constatarii reabilitarii de drept va puteti adresa Serviciului de Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa din cadrul IPJ.


Art. 86 c.pen.
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

Dupa expirarea termenului de incercare calculat potrivit disp.art 186 c.pen., solicitati eliberarea unui cazier judiciar, iar in masura in care pedeapsa aplicata inca mai figureaza, atunci va puteti adresa instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.



Art.186 al.3 si 4 c.proc.pen.
...........................................
Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună ce nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare pedeapsa cu suspendarea - termen MadalinIonescu MadalinIonescu Buna seara.In urma cu aproximativ 4 ani mai exact pe data de 7.04.2009 am primit o sentinta finala,2 ani cu inchisoare si 4ani,termen de incercare,pentru ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. iulianm83 iulianm83 pe 05 07 2011 a ramas definitiva o hotarare prin care am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 2 ani .Cand imi pot ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu aplicarea art 81 c.pen.-cand voi fi reabilitat? marianbru marianbru Buna ziua, As dori sa stiu cand si in ce conditi pot fi reabilitat de cazier, am primit 7 luni cu suspendare pt alcool la volan si luna aceasta se implinesc ... (vezi toată discuția)