avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inducerea in eroare a organelor judiciare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inducerea in eroare a organelor judiciare

Buna ziua,

Poate cineva sa ma sfatuiasca, daca am primit un NUP in ianuarie 31 ( acuzatie pt evaziune fiscala) mai pot face acum plangere pentru inducerea in eroare a organelor judiciare? Exista un termen?

Persoana continua sa faca plangeri false si vreau sa inceteze.
Daca se poatesi cu art. de lege ceva, ar fi minunat.

Poate sa scape de acuzatia de inducere in eroare daca recunoaste ca acuzatia a fost falsa?

Asat in cazul in care mai pot sa-i depun plangere pentru inducere in eroare.

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: maintrebazi , utilizator 16:25, 11 Iulie 2014
Puteti depune dar conteaza mult si temeiul in care s-a dispus solutia de NUP.
ART. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 259 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 259 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 259 alin. 3 din vechiul Cod penal

Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va multumesc mult Domnule Avocat ! Nu prea inteleg la ce va referiti cand spuneti " temeiul in care s-a dispus solutia de NUP."
Adica poate acum cel care a facut plangerea sa spuna ca nu stia la vremea respectiva daca sunt adevarate acuzatiile din plangere sau cum?

Poate sa aduca dovezi ca plangerea a fost pe motive reale ,chiar daca am NUP si poate sa nu fie pedepsit?

Adica, eu depun plangere pentru inducerea in eroare , este chemat la politie si aduce probe ca plangerea lui e reala , chiar daca eu am NUP?

Adica nu e suficient ca am NUP, ca sa fie pedepsit?


Multumesc frumos pentru ajutorul si timpul D-vs !
Ideea este ca plangerea depusa impotriva dvs sa fie mincinoasa, adica faptele prevazute de legea penala ce formeaza obiectul sesizarii sa fie nereale iar faptuitorul sa fie de rea-credinta, sa cunoasca ca nu sunt reale.
Aha, acum am inteles.Multumesc frumos , Domnule Avocat .

O zi buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie sau nu? CatalinEu CatalinEu In calitate de agent constatator am aplicat o sanctiune contraventionala, iar contravenientul a facut plangere penala impotriva mea pentru incalcarea ... (vezi toată discuția)
Inducerea in eroare a organelor judiciare stefystef2010 stefystef2010 In cazul in care am primit NUP de la Parchet pentru Abuz in serviciu si ulterior Tribunalul respinge plangerea petentului impotriva ordonantei procurorului , ... (vezi toată discuția)
Plangeri penale abuzive RobertZoicas RobertZoicas Buna ziua. Va rog sa ma informati cum pot sa opresc inregistrarile abuzive de plangeri penale. Mai nou, este o practica de depunere a plangerilor penale pentru ... (vezi toată discuția)