avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de concediu neefectutate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de concediu neefectutate

Buna ziua,

Este sau nu dreptul meu ca angajat sa aleg daca vreau sa fiu platit pentru zilele de concediu neefectuate in momentul in care mi se incheie contractul de munca? Sunt angajat de 3 ani cu contract de munca pe perioada nedeterminata si de curand am fost anuntat ca nu mai sunt necesare serviciile mele. Sunt obligat sa imi iau zilele de concediu in perioada de preaviz? Sau am dreptul sa vin pana in ultima zi la serviciu si sa primesc compensatie in bani pentru zilele de concediu ramase?
Va multumesc pentru raspunsuri, daca ati putea sa imi aratati si articolul din lege care prevede oricare dintre raspunsuri, v-as fi recunoscator.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: AlexSlevin , utilizator 14:59, 14 Iulie 2014
Conform art.146 alin.4 C.mun., compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Pe durata preavizului , c.i.m. isi produce toate efectele , ceea ce permite salariatului sa beneficieze si de CO pe durata preavizului.

Potrivit art. 148 C.mun., efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni. Iar in cadrul perioadelor de concediu astfel stabilite salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

Va multumesc pentru raspuns, am citit si eu articolele pe care mi le-ati citat. Intrebarea mea era totusi daca este dreptul meu sa aleg daca imi iau zilele de concediu in perioada de preaviz sau daca este dreptul angajatorului sa determine asta.

VA multumesc!
Dvs puteti solicita caordartea zilelor de CO in perioada de preaviz, iar angajatorul are optiunea de a acorda sau de nu aceste zile - pentru diverse motive.

In cazul in care nu le acorda, atunci se compenseaza in bani la incetarea c.i.m.
Ok deci daca inteleg corect, decizia se ia la mica intelegere. Eu spre exemplu vreau sa vin la serviciu pana in ultima zi de contract si sa fiu platit pentru zilele de concediu pe care nu le-am luat.
Angajatorul poate refuza? Ma poate obliga sa imi iau zilele de concediu in perioada de preaviz daca nu doreste sa ma compenseze pentru ele?
In acest caz, solutia este sa nu va depuneti cererea de CO.

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Demisia sau co libra_y2005 libra_y2005 HRISTOS A INVIAT! DORESC SA STIU DACA IN CAZUL IN CARE ITI DAI DEMISIA, CELE 15 ZILE LUCRATOARE PE CARE TREBUIE SA LE PRESTEZI DUPA DEMISIE POT SA ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)