avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Arhiva disparuta-infractiune?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Arhiva disparuta-infractiune?

De la societatea la care am lucrat nu mi se elibereaza adeverinta cu veniturile realizate pana in 1990 intrucat administratorul actual afirma ca nu a primit arhiva de la vechiul administrator. Mam adresat ITM si am primit raspuns ca problema arhivei nu este in sfera de competenta a ITM-ului. Arhiva Judeteana mi-a comunicat ca nu i s-a predat arhiva. Cui sa ma mai adresez? As putea face plangere penala?ce temei juridic pot invoca?
multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:40, 29 Iulie 2014
In cazul dvs. nu este vorba de infractiune. Va puteti adresa Arhivelor natioanale judetene care constata contraventiile si aplica amenzile contraventionale.
Legea arhivelor nationale nr. 16/ 1996 republicata in MO nr. 293/ 2014 mentioneaza:
-Art. 36 Constituie contraventii la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
d) neasigurarea conditiilor corespunzatoare de pastrare si protejare a documentelor create si detinute de catre creatorii si detinatorii de arhiva, persoane juridice sau ersoane fizice, potrivit art. 12;
e) nepredarea, la Arhivele Nationale si, dupa caz, la serviciile judetene ale Arhivelor Nationale, a documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei de catre creatorii si detinatorii de documente de arhiva, la expirarea termenelor prevazute la art. 13;
maniei de catre persoane fizice sau persoane juridice, fara respectarea prioritatii Arhivef) oferta de vanzare sau vanzarea documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic National al Rolor Nationale de a le cumpara, potrivit prevederilor art. 15 alin. (2);
g) nedepunerea la Arhivele Nationale sau la serviciile judetene ale Arhivelor Nationale, dupa caz, de catre creatorii si detinatorii de documente de arhiva, a inventarelor pe care le detin la expirarea termenelor de depunere, in conditiile prevazute la art. 17;
h) nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 18 alin. (4) si alin. (5) lit. a), art. 19 alin. (1) si (4), art. 24 si art. 29 alin. (1), precum si practicarea de servicii arhivistice cu depasirea limitelor maxime stabilite potrivit art. 29 alin. (3);
i) nerespectarea de catre toti creatorii si detinatorii de documente a conditiilor de pastrare, conservare, punere in valoare, publicitate, precum si a celor de acces la documente, in conditiile legii.
-Art 37 (1) Contraventiile prevazute la art. 36 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 25.000 lei.
(2) Amenda se aplica si persoanei juridice.
-Art. 38 Constatarea contraventiilor prevazute la art. 36 si aplicarea sanctiunilor se fac de catre imputernicitii Arhivelor Nationale si, dupa caz, ai serviciilor judetene ale Arhivelor Nationale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta de grupa Elena bacauanu Elena bacauanu Anul trecut in luna Noiembrie am depus o cerere pentru eliberarea adeverintei de grupa la Depozitul de arhiva din Galati unde se afla arhiva societatii la care ... (vezi toată discuția)
Arhivarea documentelor contabile ciobanc ciobanc sunt administrator la 2 societati comerciale de 20 de ani nu am gasit o lege clara.. norme.. de arhivarea actelor contabile: stiu ca statele de plata se ... (vezi toată discuția)
Arhivare documente Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Exista o legislatie anume cu privire la arhivare si durata pentru care ar trebui pastrat un document in firma? Doresc sa fac putina ordine in ... (vezi toată discuția)