avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... lnregistrare reteta produse cosmetice handmade
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

lnregistrare reteta produse cosmetice handmade

Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se poate inregistra o reteta de produs cosmetic natural ( sapunuri, lotiuni, sampon, creme diverse). Este o diferenta intre inregistrarea marca ca si titulatura ( ex: SAPUN CU CASTRAVETE ) si inregistrarea si a retetei respective a sapunului.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 16:23, 4 August 2014
Compozitiia chimica a unui produs cosmetic poate fi obiectul unui brevet de inventie. Titularul unui astfel de brevet de inventie, acordat de OSIM, va avea dreptul exclusiv de a fabrica acel produs in Romania. Insa, retetele cu compozitii de produse cosmentice care cuprind produse naturale proaspete sunt greu de aparat prin brevet de inventie, ele avand dezavantajul ca nu pot fi reproduse exact cu aceleasi caracteristici la fabricare si au un termen prea scurt de conservare. Din aceste motive, in compozitiile cosmetice de pe piata veti gasi adesea in compozitie EXTRACTE stadardizate din produse naturale( adica exista pentru extract anumite caracteristici care sunt aceleasi la fiecare prepaparere a lor). Pentru a apara prin brevet de inventie compozitii de cosmetice cu produse naturale, este necesar sa va adresati unui consilier in proprietate industriala care sa cunoasca modul de redactare a unor descrieri ale inventiilor in domeniul cosmeticelor ce contin extracte naturale.
retetele unui astfel de produs (care nu are nu indeplinest cele 3 criterii ale brevetabilitatii- noutate, activitate inventiva si aplicare industriala) se pot proteja contractual prin know how (de ex. se incheie un contract cu partea care doreste producerea bunului repsectiv in care sunt stabilite clar obligatii de nedivulgare sub sanctiunea unor clauze penale)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce reguli trebuie să respecte un producător de cosmetice naturale? ... CBM CBM Ce reguli trebuie să respecte un producător de cosmetice naturale? Este nevoie să am anumite calificări / cursuri și certificări? Am ca hobby ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor pentru retete culinare gabrielacat gabrielacat Bua ziua, ma confrunt cu o mica problema.Detin o pagina pe care postez retete culinare, adunate de pe alte site-uri(la acestea mentionez linkul de unde iau), ... (vezi toată discuția)
Autorizatii necesare sapunuri handmade? cristinan44 cristinan44 Buna ziua! Am o prietena care ar dori sa deruleze o activitate de productie de cosmetice handmade, in principal sapunuri si nu stie care ar fi etapele necesare ... (vezi toată discuția)