avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce fel de actiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce fel de actiune?

ciao! va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. am cumparat o casa in urma cu 25 ani. nu exista contract de v-c, am cumparat-o cu chitanta de mana.fostul proprietar nu se opune ca eu sa-mi scot act de proprietate. ce actiune trebuie sa fac?
va multumesc !
Nu trebuie sa introduci nici un fel actiune, daca asa cum zici ,fostul proprietar recunoaste vanzarea cumpararea imobilului.Transmiterea proprietatii in cazul imobilelor se face numai prin contract de vanzare cumparare incheiat in forma autentica ,adica la un notar.Problema ta s-ar fi reglementat pe cale de actiune daca fostul proprietar n-ar fi fost de acord cu incheierea contractului in forma autentica.
Nota-Inainte de a te prezenta la un notar cu vanzatorul tau, du-te singur, pentru a te informa de restul actelor ce-ti sunt necesare precum si de costul tranzactiei pentru ca , conform uzantelor , cumparatorul suporta cheltuielile ocazionate de aceasta.
multumesc mult pentru raspuns!
am uitat sa spun ca "fostul proprietar" nu este nici el proprietar. nu a avut nimeni act de proprietate pe acea casa. s-a toto vandut pe chitanta de mana. ce trebuie sa fac?
bai,terminati cu prostiile si nu mai ametiti oamenii!
Domnul meu,acea "chitanta de mana" este practic actul d-voastra de proprietate asupra casei,deoarece forma autentica este ceruta numai pt terenuri,iar la d-voastra,din ce am inteles,nu este cazul.
Daca acea "chitanta"este una valabil incheiata,atunci puteti dormi linistit.poate ar trebui sa consultati un avocat care sa va confirme valabilitatea ei.
ce ma mira pe mine e cum s-a realizat vanzarea acum 25 ani,ca parca erau interzise instrainarile de imobile.
in acest caz situatia e complicata pt. ca cel care ti a vandut tie nu are un act doveditor.
cel mai bine ar fi sa introduci la judecatorie o actiune in constatare prin care sa sliciti instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.

Av. I.C
exista o reglementare cu privire la situatia terenurilor instrainate cu chitanta de mana inainte de 1989. Potrivit acelei reglementari ii poti cere vanz atorului tau sa va prezenta-ti la notar pt. autentificarea vanzarii. Oricum acum situatia juridica este urmatoarea: Ai un drept de propietate asupra constructiei( nu necesita forma autentica ) si un drept de servitute asupra terenului.
Daca nu sunt probleme cu vanzatorul sau cu urmasii sai mai poti astepta 5 ani dipa care poti cere instantei pronuntarea dreptului tau de propietate asupra terenului in baza uzucapiunii de 30 ani,pronuntare care se va produce sigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana este antecontract? PPPP PPPP Buna ziua, Am o problema mai delicata. X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumparare bun imobil(apartament) sub forma unei harti scrise de mana.valabilitate juridica Giulia71 Giulia71 Buna ziua!Va rog sa ma ajutati intr-o problema.Asi dori sa stiu care este valabilitate juridica a unui contract de vanzare -cumparare bun imobil (apartament) ... (vezi toată discuția)
Instiintare in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare sub semnatura privata intitulata "chitanta" Nnicoleta1 Nnicoleta1 Buna seara! Am si eu o nelamurire. Sunt unica mostenitoare a unei familii. In anul 2006 am \\"vandut\\" un teren unei familii sub semnatura privata (chitanta ... (vezi toată discuția)