avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenirea din ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenirea din ccc

Urmeaza sa revin la lucru din ccc,si am fost informata de sef, ca postul meu s-a ocupat si e posibil sa ma trimita la alta sucursala in localitatea vecina.Intrebarea mea este: daca are dreptul sa faca asa ceva, si daca da, ce pot face sa evit transferul . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 6 August 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul sa ma intorc la munca dupa concediu crestere copil? adela05 adela05 Concediul crestere copil mi se termina pe 15 ianuarie. Problema este ca in cadrul societatii in care lucrez eu s-a schimbat conducerea si nu stiu daca vor sa ... (vezi toată discuția)
Revenire concediu ingrijire copil rica2007 rica2007 Un anajat a fost plecat in concediu ingrijire copil (durata 2 ani). In acest interval de timp postul a fost suprimat (externalizare). Ce se intampla cu el la ... (vezi toată discuția)
Reintorcerea la locul de munca din concediul de crestere copil lauralaura2012 lauralaura2012 intrebarea mea este: angajatorul poate sa ma dea afara din cauza crizei economice inainte de cele 6 luni de la reintoarcerea din concediul de crestere copil ... (vezi toată discuția)