avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua,
As dori sa stiu in ce conditii se acorda/ se plateste pensia alimentara pana la varsta de 26 de ani. Daca copilul a terminat o forma de invatamant, are 20 de ani, nu munceste si nu urmeaza nici o ala forma de invatamant trebuie ca parintele sa plateasca pana la 26 de ani pensia alimentara asa cum a decis ultima instanta in urma cu doi ani?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: asivst , utilizator 14:48, 8 August 2014
probabil ca in hotararea instantei scrie pana l a26 de ani daca urmeaza formele unei institutii de invatamant. deci, daca nu urmeaza, nu mai trebuie sa platiti
daca nu mai este inscris in nici o forma de invatamant nu se mai plateste pensie ,pensia se plateste pana la 26 ani daca este la scoala....
Nu subzista starea de nevoie .Pensia de intretinere este acordata pentru continuarea studiilor.



Art. 524. - Are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale.



Dacă regula în materie este că obligaţia de întreţinere a părintelui faţă de copil încetează odată cu ajungerea acestuia la vârsta majoratului, cu titlu excepţional, copilul este îndreptăţit la plata pensiei de întreţinere de către părinte, în situaţia în care dovedeşte faptul că îşi continuă studiile sau îşi desăvârşeşte pregătirea profesională, până la vârsta de 26 de ani.


Cata vreme este nu este demonstrata starea de nevoie , pensia de intretinere nu va fi acordata .

Copilul major este indreptatit a pretinde de la parintii acestuia o pensie de intretinere, insa cu indeplinirea si dovedirea unor conditii esentiale, respectiv starea de nevoie.


Majorul este indreptatit a primi intretinere de la parintii acestuia in situatia in care se afla in continuarea studiilor, indiferent daca acesta urmeaza cursurile unei institutii de invatamant particular ori de stat, si indiferent de situatia sa scolara.



Pot fi restituite sumele de bani percepute in mod nelegal.





Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara de intretinere a minorului ginel1 ginel1 Buna ziua , am platit pensie alimentara pana la virsta de 18 ani a copilului , el este inca in ultimul an de liceu , pentru ca a ramas repetent , deci repeta ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie intretinere major jully3tt3 jully3tt3 Buna ziua! Fiica mea in varsta de 19 ani m-a dat in judecata in martie 2013 pentru pensie fiind eleva in clasa a-XII-a la liceu. Din luna mai de cand s-a ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere vs starea civilă: o mai primesc dacă decid să mă căsătoresc până termin facultatea? Aleeeeeeeeexis Aleeeeeeeeexis Buna ziua ! Am 23 de ani, sunt studenta si primesc pensie alimentara de la unul din părinți lunar .As avea întrebarea următoare: dacă decid sa ma ... (vezi toată discuția)