avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executori judecatoresti
Discuție deschisă în Executare silită

executori judecatoresti

Buna ziua.As dori sa stiu daca executorii judecatoresti au o anumita arie de competenta sau sant autorizati pe toata tara.Mai concret ,un executor din Bucuresti (pe langa curtea de apel Bucuresti) poate face actiuni de executare(notificari) unui debitor cu domiciliul in Brasov.
Cel mai recent răspuns: doru533 , utilizator 10:06, 16 August 2014
Inbaza legii executorilui judecatoresc- respectiv legea 188/2000 la:
Art. 7
Executorul judecatoresc are urmatoarele atributii:
a) punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii;
b) notificarea actelor judiciare si extrajudiciare;
c) comunicarea actelor de procedura;
d) recuperarea pe cale amiabila a oricarei creante;
e) aplicarea masurilor asiguratorii dispuse de instanta judecatoreasca;
f) constatarea unor stari de fapt in conditiile prevazute de Codul de procedura civila;
g) intocmirea proceselor-verbale de constatare, in cazul ofertei reale urmate de consemnarea sumei de catre debitor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila;
h) intocmirea, potrivit legii, a protestului de neplata a cambiilor, biletelor la ordin si a cecurilor, dupa caz;
i) orice alte acte sau operatiuni date de lege in competenta lui.
Art. 8
Executorii judecatoresti isi indeplinesc atributiile in circumscriptia curtii de apel in raza careia se afla judecatoria pe langa care functioneaza, daca prin lege nu se dispune altfel.

Art. 9
(1) In cazul prevazut la art. 7 lit. a) este competent executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala urmeaza sa se faca executarea.
(2) In cazul urmaririi silite a bunurilor este competent executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala sunt situate sau se afla acestea. Daca bunurile urmaribile se afla in circumscriptiile mai multor curti de apel, competenta apartine oricaruia dintre executorii judecatoresti care functioneaza pe langa una dintre acestea.
(3) In cazul prevazut la art. 7 lit. e) este competent executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde sunt situate sau se afla bunurile in privinta carora s-a dispus aplicarea acestei masuri.
(4) In cazul prevazut la art. 7 lit. f) este competent executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala se va face constatarea.
(5) In celelalte cazuri prevazute la art. 7 este competent orice executor judecatoresc investit de partea interesata.
Deci:
creditorul are libertatea de a alege executorul judecatoresc căruia i se adreseaza pentru recuperarea creantelor sale, fiind tinut insă de competenta teritorială, după cum urmează:
=În cazul punerii în executare silită a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii este competent executorul judecatoresc din circumscriptia CURȚII DE APEL în a cărei rază teritoriala urmează să se facă executarea.
=În cazul urmaririi silite a bunurilor este competent executorul judecatoresc din circumscriptia CURȚII DE APEL în a cărei rază teritorială sunt situate sau se află acestea.
=Dacă bunurile urmăribile se află în circumscriptiile mai multor curții de apel, competența aparține oricăruia dintre executorii judecătorești care functionează pe lânga acestea.
=În cazul aplicării măsurilor asiguratorii dispuse de instanța judecatorească este competent executorul judecatoresc din circumscriptia curții de apel unde sunt situate sau se afla bunurile în privința cărora s-a dispus aplicarea acestei măsuri.
=In cazul notificarilor este competent oricare dintre executorii judecatoresti, competența teritorială fiind corespunzătoare întregii țări.
=În cazul constatării unei stări de fapt este competent executorul judecatoresc din circumscriptia CURȚII DE APEL în a carei rază teritoriala se va face constatarea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Multumesc mult pt. raspuns dar cum se face ca primesc notificari de la un bej de pe langa curtea de apel Bucuresti dar domiciliul stabil este in Brasov!Are importanta ca firma de recuperari este din capitala? mentionez ca nu am fost actionati in instanta.Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitare drepturi tutoblu tutoblu Buna seara, un executor judecatoresc are drept de executie in alt judet,in afara de cel in care el are domiciliul si sediul sau? Debitorul are domiciliu in ... (vezi toată discuția)
Executare silita Mircea Costache Mircea Costache Buna seara!Am primit o înștiințare de executare silită venită de la un birou din București. Mentionez ca nici eu si nici debitoarea nu avem domiciliul ... (vezi toată discuția)
Procedura executare cetatean strain adelinai adelinai Buna ziua, dupa multe termene si sentiinte , am castigat definitiv un proces de recuperare a banilor pe care i-am imprumutat unui cetatean strain cu rezidenta ... (vezi toată discuția)