avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Proprire pe cont pentru bani pe care nu-i datorez ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Proprire pe cont pentru bani pe care nu-i datorez Casei de Asigurari de Sanatate

Buna ziua,

Daca nu am postat la categoria corecta,imi cer scuze.

Problema pe care o am se prezinta in felul urmator:

In urma cu aproximativ 2 luni am primit acasa un plic de la ANAF prin care sunt anuntata ca mi s-a pus proprire pe contul personal pentru o suma pe care eu as fi datorat-o casei de asigurari inca din anul 2010.
Stiind ca nu am nicio datorie catre CASS ,m-am dus la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a cere explicatii si a solicita sa mi se ridice acea proprire.
Pentru a mi se da informatii in legatura cu provenienta presupusei datorii si a cere anularea acelei propriri am fost indrumata catre Comportamentul de creante (ceva in genul ).Acolo ,pe langa faptul ca nu am primit nicio explicatie cu privire la suma pt care mi s-a pus proprire m-am lovit si de atitudinea ostila si aroganta a functionarului care se ocupa de aceste creante.Dumnealui s-a uitat in calculator si mi-a spus doar ca nu datorez nimic si sa fac o cerere de anulare a presupusei datorii.Lucru pe care l-am si facut.
Cand am solicitat o adeverinta prin care sa ateste faptul ca nu datorez nimic si ca urmarea a acestui fapt sa mi se ridice proprirea ,m-a trimis la sefii dumnealui.Consider ca era de datoria dansului sa faca demersurile necesare intrucat m-am trezit in acea situatie datorita vinei lor,nu a mea.
Cererea respectiva am depus-o pe data de 27.06 .2014 iar raspunsul dumnealor mi-a parvenit abia pe 11 august. In raspunsul primit mi se spune urmatoarele :
" Va facem cunoscut ca in baza documentelor anexate( acele documente erau copii de pe adeverintele de asigurat eliberate de catre casa in anul 2010 ) la cererea dvs am procedat la anularea datoriei catre FNUAAS" .
Care datorie de moment ce eu nu aveam nicio datorie ?
In intervalul scurs pana la primirea acestui raspuns banca mi-a retras din cont deja o parte din suma si mi-a incasat comisioane de inregistrare a propririi,de incasare a unei parti din suma,de ridicare a propririi .
Precizez faptul ca eu sunt pensionata pe caz de boala ( cancer ) iar pensia mea este in suma de 350 lei.
Comisioanele incasate de banca ,drumurile la Casa de Asig si la banca ( am dus personal hotararea de ridicare a propririi emisa de ANAF pt a urgenta ridicarea nenorocitei de propriri ) si suma retrasa din cont reprezinta jumatate din pensia mea pe o luna ( daca se poate considera ca un bolnav de cancer poate trai cu 350 lei pe luna din care cumpara medicamente,plateste facturi si se hraneste ,nu pot decat sa doresc factorilor de decizie sa fie macar o luna in locul meu sau al altora ca mine ).
Deci,eu fara a avea vreo vina suport niste cheltuieli care deriva din greseala altuia.
Ce pot face in acest caz pt recuperarea banilor ( stiu ca pentru multi 150 lei este o suma ridicol de mica ,insa pentru mine conteaza fiecare leu) ?
Cel mai recent răspuns: olesa , utilizator 21:37, 22 August 2014
Adresati-va direct conducerii Casei de Asigurari de Sanatate cu o cerere prin care descrieti problema si solicitati repararea prejudiciului de catre partea unde a avut loc eroarea.
Mentionati tot acolo, in cazul in care nu vor solutiona cererea in mod satisfacator, va veti vedea nevoita sa demarati actiune in instanta.
Stimata d-na, ce va voi spune in continuare este valabil pt. marea majoritate a celor care intr-o forma sau alta intra in conflict cu autoritatile (finante, parchet, politie, politie locala, primarie, etc) : apelati la un avocat ! Daca incercati sa va ,,reprezentati" singuri nu prea aveti sanse! Stiu, multi vor spune ca n-au bani, ca avocatii cer onorarii mari, etc.
@olesa : daca ati fi apelat la un avocat acesta ar fi stiut cum sa ,,contracareze" mizeriile celor de casa si de la anaf. Ar fi putut cere suspendarea executarii si ar fi cerut instantei anulare actului emis de casa si aplicat de anaf. Pt. cheltuielile pe care le-ati fi avut (inclusiv onorariul avocatului), ati fi putut cere instantei restituirea, adica partea adversa, care in mod normal ar fi pierdut procesul, sa va plateasca cheltuielile. Raman la sfatul de a va adresa unui avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
DlGoe, utilizator
Consider ca pentru rezolvarea acestei probleme NU este nevoie de avocat. Este nevoie doar de putina bunavointa din partea celor care au gresit si sunt convins ca ceea ce am recomandat mai sus este suficient, fiind solutia cea mai buna. Totodata cert este ca aroganta la cele mai multe institutii este la ea acasa, dar tind sa cred ca, totusi, in fiecare institutie lucreaza si persoane care stiu de ce sunt puse acolo.
Sunt lucruri - nu putine la numar - care pot fi rezolvate relativ simplu, fara nici o reprezentare si/sau mijlocire. Nu alergam la jurist, avocat, mediator cu orice fleac.
Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
ContSters44758, utilizator
Multumesc frumos pentru indrumari.
VoI incerca o rezolvare amiabila a situatiei.
Nu atat suma respectiva fiind importanta (cu toate ca asa cum am specificat,reprezinta jumatate din pensia pe o luna ) cat faptul ca am fost pusa pe drumuri si am avut neplaceri deoarece nu-mi puteam retrage banii cand aveam nevoie deorece erau tot blocati in cont,fapt care ma punea in situatii proaste.
In alta ordine de idei,la fiecare inceput de an de cand sunt pensionata (noiembrie 2010) tot primesc de la ANAF instiintari precum ca as datora pentru anul precedent diverse sume la care mi se aduga si majorarile de rigoare.Si in fiecare an trebuie sa merg la CJASS pentru a clarifica situatia.In aceeasi situarie se afla o multime de persoane care ,la fel ca si mine,nu au datoriile respective.Vad acolo oameni in varsta sau care abia se pot deplasa stand la randuri mari pentru a cere sa li se anuleze acele sume .Cine raspunde/plateste pentru toata aceasta bataie de joc?
N-ar fi un precedent daca cineva s-ar revolta pentru astfel de situatii si ar intenta o actiune in instanta? Poate in acest fel oamenii ar prinde curaj pentru a-si apara drepturile in fata abuzurilor unor functionari si institutii?

Va multumesc !
@aticus
,,Sunt lucruri - nu putine la numar - care pot fi rezolvate relativ simplu, fara nici o reprezentare si/sau mijlocire. Nu alergam la jurist, avocat, mediator cu orice fleac."

Stimate domn, raspunsul vi-l da chiar d-na care a deschis subiectul, o citez:
,,In alta ordine de idei,la fiecare inceput de an de cand sunt pensionata (noiembrie 2010) tot primesc de la ANAF instiintari precum ca as datora pentru anul precedent diverse sume la care mi se aduga si majorarile de rigoare.Si in fiecare an trebuie sa merg la CJASS pentru a clarifica situatia.In aceeasi situarie se afla o multime de persoane care ,la fel ca si mine,nu au datoriile respective."
Deci nu merge ,,relativ simplu" :yes:
@olesa
Stimata d-na, v-ati raspuns singura :
,,N-ar fi un precedent daca cineva s-ar revolta pentru astfel de situatii si ar intenta o actiune in instanta? Poate in acest fel oamenii ar prinde curaj pentru a-si apara drepturile in fata abuzurilor unor functionari si institutii?"
O observatie: precedent(e) exista, destui cetateni s-au adresat instantelor pt. ca nu au fost de acord sa fie tarati pe drumuri de armata de functionari incompetenti! Si in marea majoritate au castigat.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Restituire cass ika ika Buna ziua, In data de 27.12.2018, mi s-a instituit poprire pe contul de economii, pentru neplata contributiei cass pentru anul 2012, in valoare de\"celebra ... (vezi toată discuția)
Poprire abuziva Teodora Manzat Teodora Manzat Buna ziua In data de 20 Ianuarie am primit o scrisoare prin care era infromata ca trebuie sân plătesc la ANAF suma de 3000 RON pentru ca in anul 2013 nu am ... (vezi toată discuția)
Poprire cont puse de anaf Mary136 Mary136 Buna ziua, Am avut o datorie la anaf de 50 lei de prin 2015. Am avut un pfa, am lucrat vreo 2 luni si imi bagasem deduceri personale, dar pt ca am lucrat asa ... (vezi toată discuția)