avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lipsa drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lipsa drept de proprietate

Buna ziua, doresc sa vand un teren intravilan dar nu am document de proprietate(din cate stiu eu este din 1950). Acest teren a fost al tatalui meu care este decedat din 1987. In urma decesului nu s-a facut succesiunea (la decesul tatalui au fost 3 mostenitori: 1 frate - acum este decedat din 2010, sora si eu). Pana la decesul fratelui impozitul pt acest teren a fost achitat de el si din 2010 platescu eu. Va rog sa ma sfatuiti cum pot sa fac rost de un document de proprietate pentru acest teren. Mentionez faptul ca am solicitat catre MAI Arhivele Nationale din judetul care face parte acel teren, un duplicat dupa actul de vanzare cumparare sau donatie al acestui teren; acestia mi-au raspuns ca nu ma pot ajuta. Prin telefon am solicitat si la arhivele notariale, arhivele judecatoresti, arhivele tribunalului ... fara rezolvare.
Va rog mult sa ma ajutati.

Daca nu aveti act dar ati posedat si ati achitat impozitele puteti incerca pe calea uzucapiunii.
Adica trebuie deschis un proces.
deci ... exista vreo solutie pt problema expusa? poate cineva sa ma ajute?
ce inseamna sa deschid proces? care ar fi costurile?
din pacate nu pot sa rasp rapid... multumesc anticipat.
Va puteti adresa instantei de judecata, pentru a se constata dreptul de proprietate, pe cale prescriptiei achizitive .( uzucapiunea de lunga durata ).

Asadar, atata vreme cat ati exercitat o posesie utila , continua, publica, neintrerupta, sub nume de proprietar, va puteti adresa instantei de judecata, pentru a dobandi dreptul de proprietate.


Uzucapiunea reprezinta un mijloc originar de dobandire a dreptului de proprietate .( o dovada absoluta a dobandirii dreptului de proprietate ).


Prin uzucapiune se stabilesc raporturi juridice atat pentru trecut, cat si pentru viitor.( uzucapiunea opereaza in mod retroactiv ).


Prin proba testimoniala si inscrisuri veti demonstra faptul posesiei.


(posesia nu trebuie sa fie viciata).



In ceea ce priveste constructiile edificate, puteti invoca accesiunea imobiliara artificiala.



Actiunea trebuie timbrata.( valoarea imobilului trebuie estimata, in acest sens poate exista o expertiza efectuata de catre Camera Notarilor Publici ).

In probatiune solicitati inscrisuri, proba testimoniala cu doi martori, expertiza tehnica imobiliara avand ca obiective stabilirea valorii de circulatie, precum si identificarea terenului litigant.


Succes.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca in ultimii 20 de ani impozitul pe pamant a fost platit de bunicul meu poate sa devina proprietar? Ionut.X Ionut.X Bunicul meu a avut un unchi care nu a avut mostenitori si l-a luat sa aiba grija de el doar ca nu i-a dat nimic in scris bunicului meu si de cand a murit ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Ioana197312 Ioana197312 Buna ziua, as dori sa stiu cum pot dobandi o proprietate prin uzucapiune. Detin o casa mostenita de la tatal meu care in acte are suprafata de 50 mp , in ... (vezi toată discuția)
Teren fara acte dar in posesie din 1946. RazvanNicolaeD RazvanNicolaeD Buna ziua,poate cineva sa ma ajute in problema mea?Am un teren in Voluntari care l-am cumparat partial de la matusile mele,initial au fost 6 proprietari,unul ... (vezi toată discuția)