avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere prealabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere prealabila

Am depus o plangere prealabila la parchet in urma cu 2 luni. Pana acum nu am primit niciun raspuns. Exista un termen in care procurorul trebuie sa rezolve, clarifice plangerea si sa fiu anuntat cumva, sau trebuie sa ma duc la parchet si sa ma interesez ce s-a intamplat cu plangerea mea? Daca trebuie sa merg la parchet as dori sa stiu ce articole din cod, sau din alte legi, trebuie sa invoc in sprijinul informarii mele cu privire la plangerea depusa, in caz in care procurorul ma ia cu peste picior si-mi spune ca are el grija iar eu sa stau linistit.
Cel mai recent răspuns: nicolaee , utilizator 22:37, 27 August 2014
Nu exista termen.
ART. 81 c.p.p.
(1) Drepturile persoanei vătămate
În cadrul procesului penal, persoana vătămată are următoarele drepturi:
a) dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;
b) dreptul de a propune administrarea de probe de către organele judiciare, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
c) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale a cauzei;
d) dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiţia de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poştă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informaţii să îi fie comunicate;
e) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
f) dreptul de a fi ascultată;
g) dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor şi experţilor;
#M2
g^1) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
#B
h) dreptul de a fi asistată de avocat sau reprezentată;
i) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
j) alte drepturi prevăzute de lege.
#M2
(2) Persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală printr-o faptă penală pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu şi care nu doreşte să participe la procesul penal trebuie să înştiinţeze despre aceasta organul judiciar, care, dacă apreciază necesar, o va putea audia în calitate de martor.

#B
Multumesc pentru raspus. O sa merg la parchet sa fac o cerere in care o sa invoc dreptul de a fi informat cu privire la plangerea depusa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stare ancheta penala gmihai1 gmihai1 In martie 2012 am facut o plangere penala pe motiv de inselaciune. In noiembrie 2012 am primit decizia procurorului de neincepere a urmaririi penale. Am facut ... (vezi toată discuția)
Completari la plangerea penala costel58 costel58 Doresc sa stiu daca ulterior formularii plangerii penale este posibil sa fie aduse completari si documente de proba suplimentare pentru aceleasi fapte ... (vezi toată discuția)
Informatii din timpul unei anchete ale politiei acrucspiru acrucspiru Buna ziiua, In urma cu cca 2 luni am fost victima unui furt. Mi-au fost furate acte, telefoane si bani. (deci implicit hotii stiu adresa unde locuiesc). Am ... (vezi toată discuția)