avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu ma pot angaja datorita unei popriri pe contul din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu ma pot angaja datorita unei popriri pe contul din banca

Buna ziua,
Azi am trecut prin experienta neplacuta a refuzului la angajare pentru simplul fapt ca am cerut sa mi se plateasca viitoarele drepturi salariale in numerar !
Am solicitat acest lucru deoarece pe contul meu din banca a fost pusa o poprire !
Aceasta se datoreaza faptului ca fostul meu sot mi-a lasat "ca avere" credite neachitate in banca, in valoare de aproximativ 25.000 de euro !
Intrebarea mea este: exista speranta sa ma pot angaja pana la urma, cu aceasta povara in spate, si sa pot lua salariul in numerar ?
Exista vreo lege in tara asta care sa impuna unui angajat sa isi salariul numai pe card ?
Exista posibilitatea anularii acestei popriri pe cont ?
Pot ataca prin instanta anularea acesteia ?


Va multumesc !












Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
mirelam_d, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:18, 2 Septembrie 2014
Art.166 alin.2 C.mun. - Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.

Prin urmare, nu exista obligativitatea ca salariul sa va fie platit prin cont bancar.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
@mirelam_d
Chiar daca primiti salariul numerar, de poprire nu scapati, cand veti fi depistata cu venituri angajatorul va fi obligat sa va retina din salariu si sa trimita executorului o parte din bani
Cereti sfatul unui avocat privind posibilitatea de contestare a popririi
Si daca va fi asa cat la suta mi se va retine din salariu ?
Potrivit Codului de procedura civila, art.715 :
(1) Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data cand:
1.contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta;
2.cel interesat a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
3.debitorul care contesta executarea insasi a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie.
(2) Contestatia impotriva incheierilor executorului judecatoresc, in cazurile in care acestea nu sunt, potrivit legii, definitive, se poate face in termen de 5 zile de la comunicare.
(3) Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.
(4) Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in tot cursul executarii silite, dar nu mai tarziu de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
(5) Neintroducerea contestatiei in termenul prevazut la alin. (4) nu il impiedica pe cel de-al treilea sa isi realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, in conditiile legii, sub rezerva drepturilor definitiv dobandite de catre tertii adjudecatari in cadrul vanzarii silite a bunurilor urmarite.
=====

art.728 C.proc.civ.
Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile
si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b)pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

In speta,vi se va retine 1/3 din salariul net primit.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Chiar daca sunt credite la mai multe banci ?
Cei 25.000 de euro sunt suma creditelor facute la 3 sau 4 banci !

Alte discuții în legătură

Poprire tot venitul alexandrushca alexandrushca am o intrebare ce ma framanta de cateva zile....se poate pune poprire pe tot venitul? prietenului meu i-au oprit tot ce a intrat in cont si acum nu mai are cu ... (vezi toată discuția)
Poprire cont bancar Vata ion Vata ion Bună ziua. Am primit înștiințare ca a fost pusa poprire pe contul bancar. Ma puteți lămuri va rog de ce au fost retrase toate sumele din cont atâta timp ... (vezi toată discuția)
Blocare conturi razvan22 razvan22 buna seara mama are o datorie in valoare de 2000 ron iar acum 6 luni a primit de la un executor judecatoresc poprire pe toate conturile de la toate bancile ea ... (vezi toată discuția)