avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire cont bancar
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire cont bancar

Bună ziua. Am primit înștiințare ca a fost pusa poprire pe contul bancar. Ma puteți lămuri va rog de ce au fost retrase toate sumele din cont atâta timp cât acele sume nu provin din salariu? Va multumesc

Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 12:54, 28 Octombrie 2018
Buna ziua. Executarea silita se face atat asupra sumelor existente in cont, cat si asupra sumelor care intra in mod periodic in cont (cum sunt si veniturile din salarii).
In mod normal Banca comite un grav abuz in cunostinta de cauza....
AU DREPTUL SA BLOCHEZE CONTUL DAR NU SA INDISPONIBILIZEZE SUMELE DE BANI CUM SPUNETI CA S-A INTAMPLAT !!!
Adica ! Acel cont este deschis la cererea angajatorului cu mentiunea folosirii lui in vederea virarii salariului.
Banca cunoscand ca acolo se vireaza salariul ar trebui sa se informeze daca tertul poprit ANGAJATORUL , a procedat la debitarea salatiului cu poprire a 1/3 din venitul salarial sau 1/2 in cazul mai multor popriri....
Eu unul as merge la banca ,as solicita extras de cont si cu adeverinta de la angajator ca s-a instituit si virat deja poprirea legala as face plangere penala responsabilului Bancii ...
Numai asa puteti stavilii nesimtirea si abuzurile acestor nemernici pe care institutiile statului nu-i vad ...
DECI ESTE TOTAL ILEGAL SI PENAL...PUNCT!!!



Poprirea

ART. 780 din noul Cod de procedura civila

Obiectul popririi

(1) Sunt supuse urmaririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea, in conditiile art. 732 alin. (1), pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau.

(2) In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 728, daca este cazul.

(3) Poprirea se poate infiinta si asupra sumelor sau bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datoreaza debitorului, daca ambele creante sunt certe si lichide.

(4) Se va putea popri si creanta cu termen ori sub conditie. In acest caz, poprirea nu va putea fi executata decat dupa ajungerea la termen ori de la data indeplinirii conditiei.

(5) Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
b) sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.

Ce tipuri de sume din conturi pot fi poprite si in ce cuantum

ART. 728 din noul Cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2018
DenisRif, utilizator
Nu este nici ilegal si nici penal.
Userul a mentionat ca acele sume nu provin din salariu (asta in prmul rand). Un exemplu va dau: daca eu datorez catre un creditor 1000 lei si am in cont 900 lei, executorul va popri contul si acel cont va fi debitat cu suma de 900 lei - ramanand un rest de plata de 100 lei.

Poprirea de 1/3 se face doar asupra veniturilor nu si asupra sumelor deja existente in cont,altfel creditorul si-ar recupera banii la sfantul asteapta. Daca debitorul poate face dovada ca acele sume sunt din drepturi salariale etc., atunci sunt sanse ca executorul sa dispuna poprirea doar pe 1/3. Dar repet: conturile se debiteaza pentru recuperarea intregii sume dintr-o data - daca se poate.

Desigur, in situatia in care aceasta executare vizeaza un credit restant mai vechi, exista posibilitatea promovarii unei contestatii la executare in termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat la cunostinta.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2018
Company Advising, utilizator
Da scuze...Asa este ! Am citit gresit CA PROVIN DIN SALARIU...
AVETI PERFECTA DREPTATE !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare conturi razvan22 razvan22 buna seara mama are o datorie in valoare de 2000 ron iar acum 6 luni a primit de la un executor judecatoresc poprire pe toate conturile de la toate bancile ea ... (vezi toată discuția)
Sume poprite laur2013 laur2013 am primit un credit in contul meu bancar care este are poprire.Pot avea acces la suma respectiva sau la o parte din ea? (vezi toată discuția)
Solicitare lamurire- poprire cont lucia45 lucia45 Buna ziua, Am rata la banca si mi s-a pus poprire pe contul in care o platesc pentru o datorie a unei persoane pe care am girat-o la un CAR. Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)