avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Polita asigurare RCA pe numele comodatarului
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Polita asigurare RCA pe numele comodatarului

Buna seara.

Numele meu este N.M , domiciliez in mun. GL si sunt proprietarul unui autoturism pe care urmeaz sa il dau in folosinta prin contract de comodat unei cunostinte.

In contract am stipulat, printre altele, obligatia comodatarului de a achita polita de asigurare RCA si asigurarea CASCO pe durata folosintei bunului, ambele inscrisuri urmand a se incheia pe numele COMODATARULUI, deoarece acesta urmare a varstei si localitatii de domiciliu are unele facilitati din partea asiguratorilor.

In aceasta situatie nu stiu daca asiguratorul va da curs unor astfel de asigurari/solicitari sau va pretinde sa fie incheiate de proprietar, pe numele sau.

Asiguratorul va achita despagubirile catre tert sau proprietar daca asigurarile sunt pe numele comodatarului?

Deoarece contractul si politele de asigurare trebuiesc definitivate pana la data de 15.09.2014, rog sa imi comunicati punctul dvs. de vedere, cu multumiri si recunostinta anticipata celor care raspund si ma lamuresc.
Cel mai recent răspuns: mihainicolau , utilizator 16:25, 27 Septembrie 2014
In orice situatie, polita RCA acopera prejudiciile tertilor, provocate de autovehicul iar polita CASCO daunele produse autovehiculului din vina soferului.
Care ar fi sensul intrebarii? Comodatarul nu are nevoie sa primeasca nimic.El nu are nici proprietatea si nici nu se poate dauna singur iar daca se autoaccidenteaza, oricum nu poate fi despagubit pe polita RCA!
In ce priveste asiguratorul, sa aveti convingerea ca nu va incheia polite fara acoperire.De la el veti primi toate lamuririle.
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
nucu$, utilizator
Multumesc pentru operativitatea raspunsului. In referire la sensul intrebarii, ma intereseaza daca polita de asigurare obligatorie RCA precum si casco, poate fi incheiata pe numele comodatarului (utilizatorul de fapt) si daca in aceste conditii isi produce efecte juridice fata de terti. Mentionez ca in contractul de comodat, am stipulat in sarcina comodatarului, obligatia acestuia de a achita politele de asigurare pe toata durata de folosinta a bunului in numele sau.
Asigurarea CASCO se poate face doar pe numele proprietarului chiar daca este platita de utilizator.
Pentru RCA cititi si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Contractul de comodat transfera un alt drept (de folosinta) si nu cel de proprietate. Legea acorda despagubiri proprietarilor asigurati. In opinia mea, in caz de dauna nu sunteti asigurat.
Insurance-Recovery-System a scris:

1.Contractul de comodat transfera un alt drept (de folosinta) si nu cel de proprietate.
2.Legea acorda despagubiri proprietarilor asigurati.
3. In opinia mea, in caz de dauna nu sunteti asigurat.

Mai corect:
1. Contractul poate contine anumite angajamente (intretinere, cheltuieli reparatii, contractare asigurari in numele proprietarului) care insa, nu pot schimba proprietarul si implicit obligatiile sale.
2. Asiguratorii si nu legea, acorda despagubiri asiguratilor (reparatii auto CASCO) sau pagubitilor (daunele RCA)
3. Nici nu poate fi asigurat, pentru ca niciun asigurator nu poate emite o polita pe numele neproprietarului, comodatarul poate fi doar contractant. Asta nu inseamna ca autovehiculul nu este asigurat pentru riscurile specifice sau ca pagubitii din accidentele auto nu vor fi despagubiti indiferent cine conduce atovehiculul (cu acceptul proprietarului).

Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2014
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Cesionare polita asigurare andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care am incheiat un contract de comodat avand ca obiect un autovehicul, se poate face si cesionarea politelor de asigurare ... (vezi toată discuția)
Comodat auto adriana m adriana m Buna tuturor, spuneti-mi va rog,in cazul unui contract de comodat auto am voie sa trec la cheltuieli impozitul si/sau asigurarea pe masina care face obiectul ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)