avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general limita plati catre furnizori
Discuție deschisă în Contabilitate în general

limita plati catre furnizori


Răspunde la acest mesaj
Nume
Email
Subiect
Text

Căutare
Autor



am de platit catre furnizor in jur de 4000 E. Furnizorul este din Bulgaria si ma duc sa i-au marfa si sa platesc. As vrea sa platesc cu cash, ca sa numai platesc comisionul bancar daca fac plata prin banca.
Cum trebuie sa procedez sa platesc toata suma? II spun sa-mi imparta suma si sa-mi taie mai multe chitante din zile diferite? Exista alta procedura? Multumesc,

Cel mai recent răspuns: ILDIKO KALAMAR , Consultant fiscal 17:33, 22 Mai 2009
Regulamentul privind regimul valutar al BNR nr.4/08.04.05, nu prevede in mod expres ca operatiunile valutare se fac numai cash sau numai prin banca.
conform Anexei 2, printre categoriile care pot efectua operatiuni in valuta pe teritoriul Romaniei, se numara "persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international".
Intr-adevar, normele privind importul si exportul fizic de instrumente de plata sub forma de numerar, se refera la introducerea sau scoaterea de numerar in lei sau valuta si nu trebuie sa depaseasca echivalentul a 10.000 Euro.
Dar Lergea 656/2002 modificata prin Legea 230/2005, de prevenire si combatere a spalarii banilor, prevede ca bancile sunt obligate sa raporteze transferurile externe in sau din conturi pentru sumele care depasesc echivalentul a 10000 euro, la fel si operatiunile cu sume in numerar, in lei sau in valuta , a caror sume reprezinta echivalentul a 10000 Euro, indiferent daca sunt efectuate prin una sau mai multe operatiuni legate intre ele.
N-am inteles nimic din raspunsul primit.
Din raspunsul dat reiese ca:daca aveti un registru de casa in valuta , acest regulament privind regimul BNR cu nr 4/2005 nu va impiedica cu nimic sa faceti plata catre un furnizor extern.
Redau textul:persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international.

Doar ca prin legea656/2002 modificata prin legea 230/2005 de prevenire si combatere a spalarii banilor prevede ca bancile sunt obligate sa raporteze transferurile externe in sau din conturi pentru sumele care depasesc echivalentul a 10.000 euro, indiferent daca sunt efectuate prin una sau mai multe operatiuni legate intre ele.
In traducere: legea va permite , dar trebuie sa faceti multe raportari.Eu personal am facut plati numai prin banca.


la mine este vorba de 4000Euro, deci o suma sub 10.000 E. In acest caz pot sa-i platesc bulgarului o in aceeasi zi/ cash acesta suma?
Da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata in valuta theosy theosy se poate plati cu chitanta o suma in valuta intre 2 persoane juridice romane o suma mai mare de 15000 euro? ce implicatii legale pot aparea (vezi toată discuția)
Plata cash factura in euro mariusf09 mariusf09 Buna seara, Care este suma maxima pe care o pot plati prin casa pentru o factura in euro? multumesc. (vezi toată discuția)
Achizitie de la o pers.fizica lidiao lidiao Buna ziua, am achizitionat de la o persoana fizica un utilaj, am incheiat un contract intre mine si el, plata am facut-o din contul de euro, pe contract trec ... (vezi toată discuția)