avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare de drept pedeapsa aplicata- dupa 2 ani si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare de drept pedeapsa aplicata- dupa 2 ani si 7 luni sau 3 ani?

Buna ziua!
Am fost condamnata la 7 luni de inchisoare cu suspendare pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Sentinta a fost definitiva la 25.10.2011. Termenul de incercare a fost de 2 ani si 7 luni. Intrebarea mea este: cand ma reabilitez de drept in termen de 2 ani si 7 luni de cand sentinta este definitiva sau 3ani?
Va multumesc!

Daca maine ma duc si imi scot cazierul judiciar, va fii curat?
2 ani si 7 luni.
Uneori, din eroare, condamnarea inca mai apare, dupa implinirea termenului de reabilitare. Mergeti sa verificati.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
AvTudor_com, utilizator
Art. 165 NCP
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
Art. 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3) În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.

Editat de moderator simonette12- motiv.pct.1.3 din Regulament


Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Consider ca legea veche o sa se aplice in acest caz, nu legea noua.
Reabilitarea a operat deja, dpmdv.
In concluzie. 3 ani sau 2 ani si 7 luni?

Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."

Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Dupa doi ani si sapte luni de la ramanerea definitiva a hotararii opereaza reabilitarea.


Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.


Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea de drept pentru condamnare in 2012 bubu3gm91 bubu3gm91 in data de 2 februarie 2012 a intrat hotararea judecatoreasca definitiva in urma careia am primit 7 luni de inchisoare cu suspendare cu termen de incercare 2 ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu suspendare executarii sub supraveghere- reabilitare? mmmiha mmmiha Buna seara , In data de 25.10.2009 a ramas definitiva o condamnare care prin care s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor ... (vezi toată discuția)
In privinta reabilitarii judecatoresti, pedeapsa cu inchisoarea ... astridamel astridamel in privinta reabilitarii judecatoresti, pedeapsa cu inchisoarea se considera a fi executata de la eliberarea conditionata sau de la momentul cand se termina , ... (vezi toată discuția)