avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bonus/malus la vanzare auto (cu acte de radiere, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bonus/malus la vanzare auto (cu acte de radiere, scoatere din evidenta fiscala, etc)

stimati forumisti

ma confrunt cu o situatie aparent necunoscuta societatilor de asigurare. In iulie-august am schimbat autoturismul personal. La asigurarea RCA pentru noul auto mi s-a stabilit clasa B0 in conditiile in care baza de date cedam face legatura intre cnp si seria masinii. Cu autoturismul vechi aveam clasa B9. Necunoscand la momentul incheierii politei noi modalitatea de calcul a clasei nu am acordat atentie acestui aspect. Totusi, acum nu sunt multumit cu aceasta retrogradare, si am facut sesizari catre ASF si catre societatea de asigurare curenta. De la ASF am primit un raspuns cum ca modificarile in baza de date le face asiguratorul, iar conform articolului 72/alin2 din Ordinul-CSA-Nr-14-2011 am dreptul sa imi pastrez clasa bonus malus la schimbarea autoturismului. In momentul acesta sunt intr-o oarecare asteptare a raspunsului de la asigurat (au trecut mai mult de doua saptamani)... Exista sansa sa imi recapat vechea clasa de asigurat, exista anumite tertipuri legate de acest alineat 2, deoarece nu specifica foarte clar procedura.
Mentionez ca detin certificatul de radiere (31.07.2014), scoaterea din evidenta fiscala (17.07.2014). Asigurarea pt autoturismul nou a fost incheiata in 24.07.2014. Nimeni pana acum nu mi-a cerut aceste documente.

multumesc anticipat,
cosmin c.
Cel mai recent răspuns: ccosmin , utilizator 10:44, 10 Septembrie 2014
Ia uitati ce scrie ASF, in regulile pentru RCA:
"În situaţia în care deţineţi în proprietate mai multe vehicule, aplicarea sistemului bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul în parte."
cititi conditiile de incadrare in clasele de bonus-malus aici: [ link extern ]
Exact așa este, alineatul 72 din ordinul 14/2011 are două paragrafe primul face referire la deținerea mai multor autoturisme pentru care clasa se calculează individual, iar al doilea face referire la schimbul autoturismului. Și în link-ul dvs, cu un alineat mai jos este specificată și situatia în care are loc vânzarea autoturismul și încheierea asigurării pentru autoturismul nou:
În situaţia în care deţineţi în proprietate mai multe vehicule, aplicarea sistemului bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul în parte.

În cazul în care vindeţi un vehicul şi cumpăraţi altul nou, puteţi solicita asigurătorului dumneavoastră RCA trecerea bonusului de pe vechiul vehicul pe cel nou, acest lucru putându-se realiza în condiţiile în care prezentaţi documente justificative.


Tocmai aceasta este problema că nu mi s-au solicitat nici un fel de acte justificative de către asigurator să analizeze cerere mea de modificare a clasei bonus malus și practic omit acest paragraf susținând că orice auto asociat unui cnp pornește de la B0. Un răspuns de la ei pe baza unei procedurii ar fi mult mai edificator pentru mine. Am făcut reclamație la OPC și le-am scris și celor de la București în speranța unui răspuns justificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

art.66 din norma asf nr.23/2014 Laurentiu_29 Laurentiu_29 Buna ziua, Pana anul trecut am fost posesorul unui autoturism care l-am folosit din 2005 pana in octombrie 2015, pentru care am platit polita RCA constant si ... (vezi toată discuția)
Bonus-malus pt a 2-a masina Jimmy74 Jimmy74 Buna,lamuriti-ma va rog Intentionez sa imi cumpar o alta masina,nu beneficiez de aceiasi nivel de Bonus-Malus decat daca radiez anterior masina pe care o ... (vezi toată discuția)
Bomus-malus rca mariusgrosu_82 mariusgrosu_82 Buna ziua, As vrea sa stiu ce se intampla cu clasa de RCA Bonus-Malus cand vinzi o masina si apoi cumperi una noua. Ideea e ca brokerul meu m-a trecut ... (vezi toată discuția)