avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz semnare adeverinta de venit pentru banca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz semnare adeverinta de venit pentru banca

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de refuzul semnarii unei adeverinte de venit.
In data de 25.08.2014 am solicitat angajatorului eliberarea unei adeverinte de venit, iar 10 zile mai tarziu, pe 05.09.2014, mi-am exprimat dorinta de a inceta colaborarea cu firma respectiva. In acest sens am facut o cerere de incetare a contractului individual de munca la data de 30.09.2014, cu art.55, lit.b.
Totodata am solicitat semnarea adeverintei de venit solicitate, aceasta fiind deja intocmita de departamentul contabilitate, insa nesemnata de conducere. Am primit insa un refuz, motivul invocat fiind ca nu mai are rost, avand in vedere ca urmeaza sa plec din firma.
Spuneti-mi va rog daca angajatorul este obligat sau nu sa imi puna la dispozitie documentul, in conditiile expuse. Si daca are aceasta obligatie, ce pot face in acest sens?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:05, 12 Septembrie 2014
Din moment ce nu veti mai fi angajatul lor este logic sa nu vi se elibereze respectiva adeverinta.Chiar daca prin absurd v-ar fi fost eliberata banca face verificarile de rigoare asupra solicitantului si oricum i se spunea ca dvs.nu mai lucrati acolo sau ca urmeaza sa nu mai lucrati.Adeverinta era oricum inutila.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
Alexandrarares, utilizator
Daca este vorba despre o adeverinta cu veniturile realizate , atunci este obligat s-o elibereze.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Va multumesc pentru raspuns, insa intrebarea mea era daca angajatorul are dreptul legal de a-mi refuza eliberarea adeverintei, eu fiind inca angajata.
Verificarile bancii si utilitatea acestei adeverinte sunt o alta discutie. Ca banca sa-mi aprobe sau respinga documentele, sa faca verificarile de rutina trebuie sa intre intai in posesia undei adeverinte de venit, pe langa celelalte acte necesare, nu? :) Deci, e obligat sau nu angajatorul sa mi-o elibereze?
Raspunsul era dat deja in mesajul anterior. Citez :
Daca este vorba despre o adeverinta cu veniturile realizate , atunci este obligat s-o elibereze.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
......
un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patronul refuza sa-mi elibereze adeverinta de venit pentru credit sima9 sima9 Buna ziua, am o problema si sper sa ma puteti ajuta. Doresc sa fac un credit, dar patronul patronul refuza sa-mi elibereze adeverinta de venit. Sunt ... (vezi toată discuția)
Model cerere chemare in judecata angajator maria dinca maria dinca Buna seara. As dori sa aflu un model de chemare in judecata a angajatorului pentru refuzul de a elibera actele de incetare a CM(decizia,nota de lichidare si ... (vezi toată discuția)
Obligatia angajatorului de a elibera adeverinta de venit ptr. angajat mihaibrasov66 mihaibrasov66 - EXISTA SITUATII IN CARE ANGAJATORUL NU ESTE OBLIGAT SA ELIBEREZE ADEVERINTA DE VENIT IN VEDEREA OBSTINERII UNUI CREDIT BANCAR UNUI ANGAJAT I ? - IN CE ACT ... (vezi toată discuția)