avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... traseul unui dosar penal?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

traseul unui dosar penal?

ma intereseaza care e traseul unui dosar penal? mi-a fost intocmit un proces verbal pentru furt din magazin (suma 50 ron achitata magazinului) de catre jandarmerie. intrebarea mea este daca dosarul meu va trece si prin mana politiei pentru o eventuala sustinere a declaratiei sau va merge direct la procuror? imi trebuie aceasta informatie pentru ca deja am facut o greseala enorma (furtul) pe care o regret si acum vreau sa urmaresc evolutia acestuia pentru a preintampina alte probleme (cum ar fi ratacirea unei citatii..)
Cel mai recent răspuns: Luminos , utilizator 21:11, 3 Decembrie 2020
Raspuns.
Politia face cercetarea in urma careia intocmeste un referat cu o propunere: amanda, privare de libertate, neincepere de urmarire penala, scoatere de sub urmarirea penala, referat care este trimis la Parchet respectiv la procuror care isi insuiseste sau nu referatul politisitului. Solutia data de procuror o sa mai aiba si avizul procurorului ierarhic superior. Solutia poate fi una din cele enumerate mai sus. Treaba cea mai grava este cand procurorul face rechizitoriu de trimitere in judecata.
Daca:
- prejudiciul a fost achitat;
- nu mai aveti cazier;
- sunt si alte elemente de circumstantiere (a fost o confuzie regretabila),
- sunt parinte de x copii minori;
- am o situatie grea acasa.
nu prea tine, dar oricum, asigura profilul moral al invinuitului, ca deoacamdata sunteti invinuit si nu inculpat.
Si alta data ....nu mai face ca ......nu se merita, viata este prea scurta si prea valoroasa ca sa mori de stres.
Inocentia
Dosarul va ajunge la politie dar daca prejudiciul este integral recuperat si suma era oricum mica, nu veti avea mari probleme.
E foarte posibil sa se aplice o amenda administrativa.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc mult pentru raspunsuri!

Stiu, e o fapta regretabila, dar se zice ca din greseli invatam, imi pare doar rau ca nu am apelat la ratiune in momentul cand am facut ce am facut. Singurul lucru bun care s-a intamplat e ca vad cu alti ochi munca oamenilor acum, am invatat sa respect mai mult ce e in jurul meu.

Aveti toata aprecierea mea pentru sfaturile pe care le oferiti aici! Inca o data va multumesc!
Daca veti explica aceste lucruri si procurorului este foarte posibil sa nu ajungeti la instanta daca fapta in concret nu prezinta un grad de periculozitate concret suficient de ridicat.
In cazul dvs, parerea mea este ca se va aplica doar o sanctiune administrativa, respectiv o amenda administrativa.
Daca nu exista si alte infractiuni concurente si nu aveti antecedente penale cam asta vad sa iasa.

avocat Claudiu Lascoschi
Exista situatii asemanatoare in care sa fie trimis in instanta invinuitul, tinand cont bineinteles de suma relativ mica (ce a fost integral achitata), cazierul "curat", si o dovada (verbala..) a dorintei de reabilitare?

Alte discuții în legătură

Pot sa-mi vad dosarul aflat la parchet? in temeiul carui articol? jon53 jon53 Ca parte vatamata intr-un dosar penal sunt nemultumut de ordonanta prin care procurorul a dat scoaterea de sub urmarirea penala a faptuitorului. Intrucat ... (vezi toată discuția)
Dosar penal –rechizitoriu si urmari proces_ro proces_ro Sunt reclamant intr-un dosar penal, care este inca la politie de un an. Ofiterul care face cercetarile mi-a spus ca dosarul va fi curand inaintat la parchet. ... (vezi toată discuția)
Studierea dosarului penal bukinst bukinst In ce moment partea vatamata poate sa consulte dosarul penal aflat la Parchet ? Care este baza legala a solicitarii si a obligarii Parchetului de a pune la ... (vezi toată discuția)