avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal –rechizitoriu si urmari
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal –rechizitoriu si urmari

Sunt reclamant intr-un dosar penal, care este inca la politie de un an. Ofiterul care face cercetarile mi-a spus ca dosarul va fi curand inaintat la parchet. Stiu ca la parchet vor urma audieri. Ce se intampla daca dosarul va fi inchis la parchet, urmare declaratiilor neadevarate ale unor martori adusi de parati? Reclamantul primeste decizia de inchidere a dosarului? Daca nu, cum as putea afla daca paratii au fost iertati, iar dosarul s-a inchis ? Pot contesta decizia de inchidere a dosarului? In cat timp? Va multumesc!
Cum trebuie sa procedeze o persoana care nu este in tara de mai multi ani, care are in cutia postala a locuintei din tara (nelocuita de nimeni) o instiintare de la politie expediata cu mult timp in urma pentru a se prezenta si depune declaratii pentru o invinuire necunoscuta de acesta (adevarata ori neadevarata)? Cu alte cuvinte, ce se intampla cu reclamatiile civile ori penale aduse persoanelor care au domiciliu (o locuinta) in tara dar au rezidenta in alta tara si nu pot primi o reclamatie ? Va multumesc!

Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Pentru prima întrebare, răspunsul este că vi se va comunica soluţia emisă de procuror. Dacă această soluţie va fi una care vă va nemulţumi, veţi putea face plângere către prim procurorul parchetului, în termen de 20 de zile de la comunicarea rezoluţiei.
Pentru cea de-a doua întrebare, răspunsul este că trebuie să fiţi citat la domiciliul dvs. sau , dacă nu vă aflaţi în ţară, la locul unde vă aflaţi , dacă este cunoscut . În orice caz, procedura de citare trebuie să fie legal îndeplinită . Dacă se dispun măsuri împotriva dvs. fără a fi fost audiat , citat legal, şi nu se va dovedi că că v-aţi sustras de la urmărire penală sau judecată, veţi putea , prin intermediul căilor de atac, să solicitaţi reluarea procedurilor, în condiţii de legalitate.
Neînceperea urmăririi penale (prescurtat NUP) este una dintre soluțiile pe care o poate da un procuror care instrumentează un dosar penal. Alte soluții pot fi scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, clasarea sau trimiterea în judecată.Procurorul dispune soluțiile de netrimitere în judecată prin rezoluție sau ordonanță.Trimiterea în judecată se dispune prin rechizitoriu.
Rezolutia si ordonanta se comunica partii vatamate (reclamantului) pe care le veti puteti contesta in termenul prevazut de lege.
Pentru a afla stadiul dosarului, faceti o adresa scrisa la parchet sau politie prin care cereti sa vi se comunice stadiul lucrarilor in dosarul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura dosarelor penale proces_ro proces_ro As dori sa inteleg cum se procedeaza cu dosarele penale. Stiu ca dupa o plangere la parchet, un dosar cu un nr xxx/P/2012 este trimis la sectia de politie ... (vezi toată discuția)
Indatoririle unui procuror romeotgv romeotgv Este obligat ca un procuror care instrumenteaza un dosar de furt calificat sa audieze partile implicate in dosar sau doar sa ia act de propunerea organului de ... (vezi toată discuția)
Procurorul trateaza cazul cu usurinta. plangere penala facuta de pomana claudiu38 claudiu38 Un dosar a stat la politie un an si jumatate, dupa atat timp de cercetare,primesc raspuns, citesc pe acolo politistul a luat declaratie la capra in loc sa ... (vezi toată discuția)