avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului

buna ziua ,va rog sa imi ziceti daca pot obtie prenatal in romania daca am muncit in germania 2 ani dar in aprilie am venit in romania in aprilie si atunci miam bagat lichidarea si in iunie am ramas insarcinata ,in germania am muncit cu contract pot dovedi si vreau sa obtin prenatal in roamania se poate?sau germania/
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:16, 22 Septembrie 2014
Concediul prenatal(concediu medical, cod 08) este perioada de 126 zile inainte/dupa nasterea copilului. Despre acesta e vorba, sau de cei 2 (3 ani) dupa nasterea copilului, respectiv concediu crestere copil?
1. Puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal daca sunteti salariata si aveti cel putin o luna lucrata in Romania in cele 12 luni inainte de luna in care solicitati concediu de maternitate.

2. - Puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioadae asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Sunt eligibile si lunile lucrate legal in UE.

3. Spuneti data prezumata a nasterii si ce statut aveti in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasetrii copilului.
data nasteri este martie 2015 .am lucrat in germania din 2012 pina in 04 2014 deci in ultimul an am muncit daca am dreptul la prenatal adica indemnizatia de cresterea a copilui timp de 2 ani sau un un an ?ce am de facut?
am inteles bine sunt eligibile si lunile lucrate in ue ?dar am muncit cu contract din 2012 pina in 05 2014 cind am bagat lichidarea si insarcinata sunt din iunie 2014 acum nu lucrez ce am de facut?
1. Daca veti naste in martie 2015 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt aprilie 2014 - martie 2015.

2. - Din datele dvs. inteleg ca ati lucrat legal in UE pana in luna mai 2014.
- Dupa aceasta data si pana acumnu ati mai lucrat nicaieri (nici in UE nici in tara) si nu ati mai avut venituri din salarii asa ca nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Veti beneficia doar de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate IoanaFD IoanaFD Buna ziua, as avea o intrebare legata de concediu de maternitate. Daca in anul dinaintea nasterii copilului, ma aflam in concediu fara plata, este posibil ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie NicoletaLeta NicoletaLeta Buna ziua. Indraznesc sa va cer o lamurire cu privire la urmatoare problema. Sunt insarcintata in 8 saptamani, iar data problabila nasterii este aprilie. In ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil RaduAdi RaduAdi buna ziua.am o mica problema si sper sa gasesc ajutor aici.sotia mea e insarcinata si va naste undeva prin mai-iunie 2015.e angajata cu 4 ore, fiind angajata ... (vezi toată discuția)