avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre Legea 18, Legea Lupu si alte aventuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre Legea 18, Legea Lupu si alte aventuri

Buna ziua.

As dori sa cer sfatul specialistilor de aici in urmatoarea problema:

4 mostenitori au reusit sa obtina dreptul de proprietate pentru 10 ha de teren arabil pe Legea 18. Apoi, in baza Legii Lupu, nu-i mai stiu numarul, au mai cerut un rest de mostenire de 4 ha de la bunici care depasea limita de 10 ha si, pentru ca primaria nu a mai avut de unde sa dea, au fost trimisi la ADS. Intr-un final, li s-au gasit cele 4 ha intr-o alta comuna, acolo unde ADS-ul mai avea ceva teren. Apoi, au primit un titlu de proprietate pe numele bunicilor dar unde erau trecut si numele celor 4, ca mostenitori.

Asta a fost prin 2007. In 2008 cei 4 au cazut de acord sa faca partajul in instanta unde cele 4 ha au fost impartite intre ei, cu pozitie cu tot.
Anii au trecut, terenul a ramas nelucrat pentru ca nu s-a gasit nimeni sa-l lucreze si zilele acestea unul dintre proprietari a vrut sa faca cadastru pentru a-l vinde. Insa, surpriza, cadastristul i-a spus ca la ANCPI apar inca 2 proprietari care, si ei, nu sunt de acolo si nu l-au lucrat. Si, se pare, acestia 2 au primit terenul de la Primarie, desi, culmea, terenul era in proprietatea ADS-ului si nu-l predase catre Primarie. Si, ca sa fie ciorba completa, acestia 2 au fost pusi in posesie inaintea celor 4. Ba mai mult, unul dintre cei 2 a si vandut terenul.

Acum problema celor 4 este, ce trebuie sa faca mai departe, cum trebuie sa procedeze? Pe cine trebuie sa dea in judecata, Primaria? Prefectura? ADS-ul?

Si trebuie sa mearga toti 4 impreuna sau doar cei al caror teren este suprapus cu cei 2 pusi in posesie de Primarie? Adica, daca unul dintre cei 4 constata ca pe terenul nu este nimeni suprapus, poate sa faca cadastru si sa vanda fara a avea probleme ulterior?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adirosu , utilizator 08:53, 25 Septembrie 2014
Salut.
Inteleg ca terenul a fost partajat in instanta, intre cei 4. Astfel ca, si cel putin din punctul meu de vedere cei 4 sunt proprietari de drept. Cred ca ar fi oportun sa verificati cu atentie istoricul de carte funciara si vedeti unde este problema. Variantele de raspuns sunt multiple in cazul de fata.
Se poate merge pe o actiune in revendicare, ori rectificate de carte funciara sau pur si simplu notare in carte funciara sau actiune in constatare etc.
Pe de alta parte se pot formula cereri in judecata total pe langa subiect ceea ce implica costuri suportate fara rost...
Solicitati consultatie unui avocat care sa vada si actele dumneavoastra in prealabil.
Se pare că sunteţi în una din miile de situaţii din Ţara Românească: s-au emis cel puţin 2 titluri de proprietate pe acelaşi amplasament!!! Dacă este aşa, toate titlurile de proprietate sunt "legale", nu contează nici datele la care au fost emise. Ele au fost emise de 2 UAT diferite, dar cu validarea Comisiei Judeţene de aplicarea legilor fondului funciar - adică Prefectura! Care comisie nu trebuia să valideze cererile de restituire fără verificarea OCPI. La verificare OCPI ar fi trebuit să spună că sunt deja emise TDP pe acel amplasament. Fiind 2 acte administrative în circuitul civil pe acelaşi bun imobil este evident că unul trebuie anulat. Adică să-l acţionaţi în instanţă pe cel care le-a emis - Instituţia Prefectului - Comisia Judeţeană de aplicarea legilor fondului funciar. Dar cât se poate de repede ptr. că Legea 165/2013 a stabilit nişte termene de soluţionare a tuturor problemelor de fond funciar (restituirile pe toate legile apărute până acum) şi se poate ca una din cele 2 părţi să fie trecută la despăgubiri, că nu mai e pământ (a plouat mult şi a intrat la apă...). Instanţa ar trebui să anuleze şi CVC cu care a vândut partea cealaltă, chiar dacă vânzarea a fost de bună credinţă!!
Mişcaţi-vă repede şi angajaţi un avocat care a mai avut acţiuni pe legile fondului funciar, evitaţi juriştii prefecturii că vedeţi cât de bine şi-au făcut treaba!
SUCCES!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu bucluc loosh36 loosh36 Am mostenit o suprafata de teren in localitatea R. Am aflat de ea doar cand am citit titlul de proprietate al defunctului. Stiu doar suprafata, dar nu stiu ... (vezi toată discuția)
Cum obtin titlu de proprietate in baza certificatului de mostenitor? Buna ziua!In anul 2003 in urma succesiunii dupa bunicul meu, am mostenit o suprafata de 5,7 ha teren (arabil,faneata,padure)si o casa cu gradina 0,12 ha, in ... (vezi toată discuția)
Retrocedare teren agricol, cum pot sa-l obtin? ginberto ginberto Buna ziua! Doar dupa cateva procese, mi s-a recunoscut faptul ca am dreptul la xx ha teren agricol, teren care a fost preluat abuziv de statul roman in 1949 ... (vezi toată discuția)